Op woensdag 18 september leggen werknemers van 19 Limburgse apotheken hun werk neer. De apothekersassistenten voeren actie voor een goed salaris en betere werkomstandigheden. De cao-onderhandelingen tussen vakbonden FNV en CNV enerzijds en de werkgevers anderzijds zitten al weken muurvast.
FNV-bestuurder Ralph Smeets: “Apotheekmedewerkers werken keihard en dragen een enorme verantwoordelijkheid als het gaat om het verstrekken van medicijnen en het geven van goed advies. Daar hoort een fatsoenlijk salaris tegenover te staan. Maar tot dusverre willen de werkgevers niet over de brug komen. Daarom voeren we actie.”
Werkdruk en agressie
CNV-onderhandelaar Albert Spieseke: “Het is voor het eerst dat er in de apothekersbranche op deze manier actie wordt gevoerd. Maar de werkdruk in de apotheken is de laatste jaren flink toegenomen. De papierwinkel van zorgverzekeraars groeit, medewerkers krijgen steeds vaker te maken met agressie aan de balie. En als klap op de vuurpijl verdient een apothekersassistent in een openbare apotheek per maand honderden euro’s minder dan iemand die bijna hetzelfde werk doet in een ziekenhuisapotheek. Geen wonder dat het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. En toch kan een fatsoenlijk salaris er kennelijk niet af. Wij kunnen dat niet uitleggen.”
Stakingen door het hele land
Het is de tweede week dat de apotheekmedewerkers actievoeren. Vorige week werd er gestaakt bij apotheken in de omgeving van Leiden en in de Achterhoek. Dat heeft nog niet geresulteerd in een beter loonbod. Volgens de vakbonden wijzen overheid, zorgverzekeraars en werkgevers naar elkaar. “Als vakbonden krijgen telkens hetzelfde verhaal te horen: de werkgevers willen wel, maar de overheid en verzekeraars moeten eerst met geld komen. Daar zijn we klaar mee, de werkgevers moeten gewoon hun verantwoordelijkheid nemen. Waar we het wél over eens zijn is dat het hoog tijd is voor duidelijkheid: waar blijft het geld hangen? Want het komt in ieder geval niet bij de medewerkers terecht.”