Medewerkers van de Bijenkorf in Rotterdam leggen vrijdag de hele dag het werk neer. Samen met collega’s uit andere winkels, klanten en andere betrokken Rotterdammers lopen zij vanaf 14uur een mars door de binnenstad. Verzamelen: voor de Bijenkorf/Coolsingel. We lopen langs de koopgoot richting de Markthal. Met opgestroopte mouwen. De mars duurt tot 15uur.
‘Sterker door strijd, de wapenspreuk van Rotterdam staat op onze actieborden’, zegt winkelmedewerkster Jolanda van Es.
Medewerkers van de Bijenkorf staken sinds eind september voor waardering, een hoger loon en rechtvaardigheid. Zij zijn verenigd in BeeUnited/FNV. De lonen in de winkelstraat behoren tot de laagste van Nederland: minimumloon of net daarboven. Dus 10,50 per uur, 11 of 12 euro (bruto). ‘We horen de verhalen van onze collega’s. Sommigen moeten hun kind van de sportclub halen. Anderen doen de kachel niet aan. De aandeelhouders in het buitenland worden slapend rijk, terwijl wij met z’n allen voor enorme omzetten zorgen. Onze lonen moeten echt omhoog’, zegt winkelmedewerkster Tineke Hofstede.
Vrijdag is het de 6e keer dat medewerkers het werk neerleggen. De acties begonnen in Amsterdam. Inmiddels doen ook de collega’s uit Amstelveen en Eindhoven mee. Én in andere winkelketens spreken ook medewerkers zich uit voor een hoger loon, bijvoorbeeld bij Etos. Het nieuws over de 60% meer subsidie die werkgevers aan de directies van de Bijenkorf en Etos wil geven (primarkpremie/LIV) maakt de medewerkers extra boos.
De groeiende stakingsgolf bij de Bijenkorf heeft gevolgen: afdelingen zijn minder goed bezet. Eerder sloot de winkel in Amsterdam de ingangen aan het Damrak en in Rotterdam was het restaurant dicht tijdens de staking.
De directie gooide deze zomer de deur dicht bij de cao-onderhandelingen. Terwijl de eisen van de medewerkers niet raar zijn: net als de stakers eerder bij de NS en nu in het streekvervoer en bij de taxi’s willen zij dat hun salarissen omhooggaan met minstens 10%. De FNV wil ook afspreken dat de lonen meestijgen met de inflatie, met een minimum van € 14 per uur.
Kijk hoe de FNV de strijd aangaat met de inkomenscrisis in ons land. De ongelijkheid moet kleiner. Dat kan onder andere als bedrijven zoals de Bijenkorf en mensen met de grootste vermogens een eerlijke bijdrage leveren.