Uit de FNV-enquête over werk in coronatijd onder werknemers in de Technische Groothandel blijkt dat het vaak moeilijk is om werkplekken veilig te maken en veilig te houden. Deelnemers vinden dat de loonsverhoging in oktober door moet gaan. Ook blijkt dat na de corona uitbraak veel uitzendkrachten in Technische Groothandel hun werk verloren. 275 werknemers uit 107 bedrijven in de branche namen deel aan de enquête.
Doel van onze enquête was om inzicht te krijgen hoe werkgevers in de branche tijdens de coronacrisis omgaan met zaken als loon, werktijden, veiligheid en thuiswerken.
Een belangrijke uitkomst is dat deelnemers aan de enquête niets zien in het voorstel van werkgevers om de in de cao vastgelegde loonsverhoging van oktober te 'heroverwegen'. FNV Handel ziet toe op naleving van deze loonafspraak.
Hoewel een aantal werkgevers gebruik maakt van de NOW-maatregel of een tijdelijke werktijdregeling heeft ingevoerd, zeggen de meeste werknemers niet veel te merken van werktijdwijzigingen of inkomstenverlies. Slechts enkele bedrijven morrelen aan de 3% loonsverhoging van afgelopen maand april.
Als het gaat om vakantiedagen blijken werkgevers een sterk wisselend beleid te voeren. Sommige werkgevers sturen aan op verplichte verlofopname, maar veel meer werkgevers stimuleren vrijwillige opname van verlof.
Uitzendkrachten hadden en hebben veel te verduren van de coronacrisis. Een derde van de deelnemers meldt dat in hun bedrijf een deel of bijna alle uitzenkrachten het veld heeft moeten ruimen.
Veel deelnemers vinden dat hun werkgever onvoldoende doet om hun werkplek veilig te maken en te houden. Op verkooppunten blijkt de 1,5 meter afstand lastig te handhaven en nogal wat klanten nemen een loopje met die afstandsregel. De onderlinge afstand tussen collega's is evemin altijd gewaarborgd.en hygiëne middelen zijn te vaak niet of onvoldoende voorhanden.
Bekijk volledige rapportage over de Uitkomsten van de enquête TGH in coronatijd (pdf)