In de al tien werkdagen durende staking door werknemers van de technische groothandels hebben verschillende leden van de werkgeversvereniging WTG nieuwe aanbiedingen aan hun werknemers gedaan. Dat was reden voor de FNV om vandaag 24 januari contact op te nemen met de WTG. ‘Verspilde moeite; ze willen alleen praten als we stoppen met staken', zegt Mari Martens bestuurder van FNV Handel.
'Ook wil de WTG dat de FNV maandag 27 januari tekent voor verschillende arbeidsvoorwaarden voor toekomstige en huidige werknemers. Onbespreekbaar’, vervolgt Martens.
Van de 40.000 mensen in deze bedrijfstak is zo’n 13% lid van de FNV. Martens: ‘Onder druk van de staking zien wij dat werkgevers verdeeld raken. Zo deed de Technische Unie, de grootste werkgever in de sector, al een nieuw bod. Ook willen andere werkgevers bijvoorbeeld niet dat de extra vrije dagen voor oudere werknemers afgeschaft worden. Of dat de onregelmatigheidstoeslag verdwijnt. Ook zijn verschillende werkgevers bereid om een hogere loonstijging af te spreken. De FNV snapt best dat ‘s avonds en in het weekend gewerkt moet worden, maar dat hoeft niet voor minder geld.’ Ook vandaag wordt weer gestaakt bij de Technische Unie in Strijen waar medewerkers uit het hele land aan meedoen.
Maandag 27 januari komen de stakers om 11.00 uur naar het hoofdkantoor van de FNV in Utrecht. De medewerkers van de technische groothandels zijn het in overgrote meerderheid eens (85%) met de cao-eisen die de FNV heeft gesteld. Dat bleek uit een onlangs gehouden onafhankelijk onderzoek van researchbureau Totta. 5% loon erbij in 2019 en 5% loon erbij in 2020. Geen afschaffing van de ouderdomsdagen en de onregelmatigheidstoeslag en medewerkers willen een tweejarige cao.
‘De houding van de WTG is respectloos. Te eisen dat wij stoppen met en alsnog akkoord gaan, getuigt van weinig respect voor de terechte eisen van de medewerkers. Zij hebben er al jaren niets bijgehad, terwijl de winsten blijven groeien. Daarom gaan we door met staken. Maandag wordt door de leden tijdens de bijeenkomst besloten welke verdere acties worden ondernomen. En daar mag iedereen bij zijn’, stelt Martens. Zakaria Boufanchanga arbeidsvoorwaardencoördinator van de FNV is maandag ook aanwezig.
Na negen maanden vruchteloos onderhandelen, heeft de FNV geconcludeerd dat verder onderhandelen zinloos was. ‘Uit-onderhandeld zijn, is in NL een voorwaarde om te kunnen staken. Door de acties verschuiven de standpunten richting die van de FNV-leden, bij de bedrijven waar wordt gestaakt. De WTG mag wel eens beter naar haar eigen leden luisteren.’