Donderdag protesteren opnieuw studenten en personeel van universiteiten en hogescholen tegen de aangekondigde onderwijsbezuinigingen van het kabinet. Medewerkers en studenten van de HAN en de Radboud Universiteit voeren dan actie in Nijmegen. Zij nemen de stakingsvlag over van hun collega’s in Utrecht.
De acties beginnen om 10:30 uur met activiteiten bij het Linnaeusgebouw aan de Heyendaalseweg 137. Om 12:15 is daar een podiumprogramma met muziek en toespraken. Om 13:30 uur marcheren de actievoerders naar de stad, waar vanaf 15:00 uur een podiumprogramma is op de Grote Markt.
‘Het kabinet wil meer dan een miljard bezuinigen op het onderwijs’, zegt Gijs Kooistra, bestuurder van FNV Onderwijs en Onderzoek. ‘De vraag is hier: wat voor land willen we in de toekomst zijn? Een land van kennis, debat, nuance en innovatie of een land waar de onderbuik regeert en feiten er niet toe doen? Het kabinet kiest duidelijk voor dit laatste, wat een gigantische impact op onze toekomst heeft, maar ook op medewerkers en studenten in het hoger onderwijs. We maken met deze historische stakingen aan het kabinet duidelijk dat de bezuinigingen van tafel moeten.’
Door heel Nederland voeren studenten en werknemers actie tegen de bezuinigingsplannen. Eén voor één leggen universiteiten en hogescholen een dag lang het onderwijs en onderzoek plat. De massale estafettestaking begon maandag in Leiden. Dinsdag was de tweede stakingsdag in Utrecht. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Nederlandse universiteiten staken.
Kooistra: ‘Nooit eerder werd er in het onderwijs op deze massale manier actie gevoerd. Maar het moet. Duizenden banen bij hogescholen en universiteiten staan op het spel. De werkdruk in het hoger onderwijs is al hoog en zal met deze bezuinigingen nog erger worden. Het perspectief voor jonge docenten en onderzoekers verdwijnt, het aanbod van opleidingen verschraalt en de kwaliteit van het onderwijs staat onder druk.’
Later in maart en april zijn er ook acties bij universiteiten en hogescholen in Amsterdam, Wageningen, Groningen, Enschede, Rotterdam, Tilburg, Wageningen en Maastricht. De estafette wordt waarschijnlijk afgesloten met een landelijk protest.