Ondanks massaal protest houdt het kabinet nog steeds vast aan desastreuze bezuinigingen op het hoger onderwijs. Daarom houden docenten, studenten en medewerkers van het Nederlandse hoger onderwijs een historische estafettestaking. Dinsdag is het de beurt aan Groningen. Daar wordt de hele dag actie gevoerd om de bezuinigingen van tafel te krijgen.
‘Het kabinet probeert mooie sier te maken met zogenaamde investeringen in onderwijs en onderzoek in Groningen als inlossing van de ereschuld, terwijl ze tegelijkertijd het hoger onderwijs in Groningen slopen met hun bezuinigingsplannen en de Wet internationalisering in balans’, zegt Gijs Kooistra, bestuurder van FNV Onderwijs en Onderzoek. ‘Voor de toekomst van Groningen en de rest van de samenleving is het van groot belang dat deze bezuinigingen van tafel gaan. Dinsdag staken medewerkers en studenten van de RUG en de Hanzehogeschool om dit af te dwingen.’
Het is inmiddels de tweede week dat duizenden studenten en werknemers door heel Nederland actievoeren tegen de bezuinigingsplannen. Eén voor één leggen universiteiten en hogescholen een dag lang het onderwijs en onderzoek plat. De massale estafettestaking begon vorige week maandag in Leiden. Dinsdag was de tweede stakingsdag in Utrecht. Donderdag werd in Nijmegen actie gevoerd. En maandag trapte Amsterdam een nieuwe stakingsweek af. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Nederlandse universiteiten samen staken.
De stakingen in het hoger onderwijs worden georganiseerd door vakbonden FNV en AOb, WOinActie, studentenvakbonden en andere actiegroepen. Zij voeren actie in aanloop naar het debat in de Eerste Kamer over de onderwijsbegroting op dinsdag 25 maart. Naar verwachting zal de Eerste Kamer een week later stemmen over de begroting.