‘In één woord: desastreus.’ Zo noemt FNV-bestuurder Sam Verduijn de plannen van het kabinet om meer dan een miljard euro te bezuinigen op het hoger onderwijs. Maandag 10 maart trappen de Universiteit Leiden en de Hogeschool van Leiden een grote estafettestaking tegen de bezuinigingen af. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Nederlandse universiteiten gaan staken.
De komende weken leggen Nederlandse universiteiten en hogescholen één voor één een dag lang het onderwijs en onderzoek plat. Medewerkers van de Universiteit Leiden organiseren maandag onder andere een teach-out en er is een centrale actie op de Garenmarkt.
‘Het is niet voor niets dat de universiteiten voor het eerst zo massaal in actie komen’, zegt Verduijn. ‘Deze onzalige plannen moeten van tafel. Door keihard te bezuinigen zet het kabinet de botte bijl in het Nederlandse onderwijs. Dat gaat dramatische gevolgen hebben. Voor de duizenden mensen van wie de baan op de tocht staat. Maar ook voor hun collega’s, voor wie de werkdruk nu al torenhoog is. En voor studenten, die de kwaliteit van het onderwijs achteruit zullen zien gaan. En dat juist op het moment dat we kennis en innovatie in Nederland zo broodnodig hebben.’
De estafettestaking in het hoger onderwijs wordt georganiseerd door WOinActie, vakbonden AOb en FNV, studentenvakbonden en andere actiegroepen. De stakingen komen in aanloop naar het debat in de Eerste Kamer over de onderwijsbegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op dinsdag 25 maart. Naar verwachting zal de Eerste Kamer een week later stemmen over de begroting.
Op 25 november protesteerden meer dan 25.000 studenten en werknemers op het Malieveld tegen de onderwijsplannen van het kabinet. Mede onder druk van dat protest ging bijna de helft van de toen nog twee miljard aan geplande bezuinigingen van tafel. ‘Het kan dus wél’, denkt Verduijn. ‘Maar dan moet het kabinet wel kiezen voor investeringen in onderwijs en de toekomst van Nederland. Daarvoor gaan we volgende week weer massaal de straat op.’