Volgens onderzoek van de FNV is er bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) steeds opnieuw sprake van grensoverschrijdend gedrag. Maar ook van andere ministeries krijgen we signalen dat het niet goed gaat. Daarom hebben we aan de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een manifest met duidelijke standpunten aangeboden. De sociale onveiligheid in de Rijkssector moet stoppen: teken de petitie!
Foto: Arenda Oomen
Naast het manifest hebben we ons onderzoeksrapport en verhalen van slachtoffers aangeboden. Het aanpakken van de sociale veiligheid is hierdoor hoog op de agenda geplaatst.
FNV vicevoorzitter Kitty Jong spreekt van een ‘angstcultuur’ en ‘een giftige werksfeer’ bij onderdelen van het ministerie: “De verhalen die wij kennen doen op geen enkele manier onder voor de excessen bij de publieke omroep. Het is alarmerend dat zich tot aan de top toe daders bevinden. Dat zijn nu juist de mensen die het goede voorbeeld moeten geven. De Rijksoverheid heeft bovendien een voorbeeldfunctie voor andere werkgevers.”
Teken de petitie voor een veilige werkomgeving
Omdat wij ook signalen hebben gekregen vanuit andere ministeries, hebben we besloten om onze eisen breder te formuleren richting de politiek. Ook leggen we ze bij de hoogste leiding neer: de Algemene Bestuursdienst die het topmanagement selecteert, traint en plaatst. Want wij weten dat ruim 60% van het grensoverschrijdende gedrag van leidinggevenden komt.
“Wat we bij VWS zien is zeer ernstig maar tegelijkertijd niet uniek. Vergelijkbare problemen spelen ook bij andere ministeries, bij gemeenten en provincies. En dat terwijl we ambtenaren keihard nodig hebben om de maatschappij draaiend te houden. Rijksambtenaren moeten onbevreesd hun werk kunnen doen”, stelt Jong.
Wij roepen de landelijke politiek op om te stimuleren dat:
Ook bij het landelijke vakbondsoverleg bij de Rijkssector hebben we de sociale onveiligheid als grote prioriteit aangekaart.