De IOW-uitkering voor 60-plussers zonder werk moet blijven. Daarom bieden de vakbonden FNV, CNV en VCP dinsdag 28 maart om 13.30 uur een petitie aan de Tweede Kamer aan.
Want als er niets verandert, wordt deze wet Inkomensvoorziening voor oudere werklozen per 1 januari 2024 afgeschaft. De vakbonden zijn faliekant tegen dit besluit en vinden de regeling nog steeds hard nodig.
Als het aan politiek Den Haag ligt, komen werknemers die na 31 december hun baan verliezen, niet meer in aanmerking voor de IOW. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: 'Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt nemen werkgevers helaas nog steeds bijna geen 60-plussers aan die hun baan zijn kwijtgeraakt. Wij roepen als bonden het parlement dan ook op een structurele regeling te maken van de bescheiden inkomensondersteuning die de IOW is.'
Na jaren van stijging is het aantal oudere werkzoekenden met een IOW-uitkering al enkele jaren tussen de negen- en tienduizend per jaar. De arbeidsmarktpositie van vijftigers is in de laatste jaren al wel verbeterd, maar die van zestigers blijft achter. Ook in de WW blijft deze groep relatief oververtegenwoordigd. De IOW is een uitkering waar 60-plussers na een WW of WGA-periode een beroep op kunnen doen en bedraagt ongeveer € 1.250 bruto per maand. De sollicitatieplicht blijft tot een jaar voor de pensioenleeftijd.
De vakbonden vinden dat er geïnvesteerd moet worden om de kansen van oudere werkzoekenden te vergroten. Met vereende krachten van overheid, werkgevers en vakbonden moet dit kunnen, bijvoorbeeld via de regionale werkcentra.
CNV-bestuurder Jan Pieter Daems: 'Maar het is een utopie om te denken dat werkgevers massaal mensen van boven de 60 in dienst nemen. De harde realiteit is dat het oudere werkzoekenden niet lukt om aan het werk te komen, hoe graag ze ook willen. Daarom is het belangrijk dat de IOW als vangnet in stand blijft.' VCP-voorzitter Nic van Holstein vult aan: ‘Zonder de IOW komen veel ouderen met lege handen te staan en raken ze in de financiële problemen. Dat is onwenselijk.’
Dat het de vakbonden ernst is, blijkt uit de gezamenlijke aanbieding van de petitie. Deze week staan er meerdere acties gepland om de positie van de werkzoekende 60-plussers onder de aandacht te brengen. Dinsdag 28 maart verzetten vakbondsleden zich in Groningen tegen de huis-op-eet-plicht die deze groep werkzoekenden te wachten staat als de IOW-regeling verdwijnt. In Den Haag wordt ludiek actie gevoerd.
Dinsdag 28 maart, 13.30-13.45 uur
Aanbieden petitie ‘De IOW moet blijven' door CNV, VCP en FNV in de Tweede Kamer, Statenpassage. Met in de delegatie Nic Holstein (voorzitter VCP), Jan Pieter Daems. Vanuit de FNV zijn enkele kaderleden van de Landelijke Werkgroep Werkzoekenden aanwezig. Zij weten hoe het is om je baan op oudere leeftijd kwijt te raken en staan in contact met anderen die hetzelfde overkwam.
Dinsdag 28 maart, 12.00-13.00 uur
Voor het UWV-kantoor op het Stationsplein Groningen wordt symbolisch een huis opgegeten.
Donderdag 30 maart, 11.00-13.00 uur
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong spreekt vakbondsleden en werkzoekende 60-plussers toe op het Plein, Den Haag en eten symbolisch hun eigen huis op. Wie wil, sluit af met het bijwonen van het debat Uitvoering sociale zekerheid in de Tweede Kamer