Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een plan voor een landelijk netwerk van sociale ontwikkelbedrijven. Mensen met een arbeidsbeperking krijgen recht op begeleiding naar- en tijdens werk via deze sociaal ontwikkelbedrijven. De FNV is blij met deze steun, nadat ze er jarenlang voor heeft gestreden.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Dit is heel goed nieuws voor de honderdduizend mensen met een arbeidsbeperking die nu noodgedwongen thuis op de bank zitten. Wij hebben ruim anderhalf jaar geleden een plan voor sociale ontwikkelbedrijven gedeeld met de politiek. Heel fijn dat SP en CDA nu met hun initiatiefnota op basis van het FNV plan de Tweede Kamer hebben kunnen overtuigen. Nu moet dat plan in het regeerakkoord komen. Wij lezen graag mee.’
De sociale ontwikkelbedrijven zijn nodig, omdat de baankansen voor mensen met een arbeidsbeperking vanaf de invoering van de Participatiewet in 2015 achteruit zijn gegaan. Het idee van de Participatiewet en het afsluiten van de toegang tot de Sociale werkvoorziening was, dat mensen met een arbeidsbeperking een reguliere baan bij een bedrijf of organisatie zouden krijgen.
FNV concludeerde al jaren geleden dat deze groep daarbij meer begeleiding en bescherming nodig had. Veel mensen kwamen echter niet meer aan het werk, of kwamen in onzeker flexwerk terecht, concludeerde ook het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Jong: ‘Mensen met een arbeidsbeperking kunnen zich straks bij de sociaal ontwikkelbedrijven melden om naar werk te worden begeleid, liefst bij een gewone werkgever. Voor de mensen die dat nodig hebben kan het een beschutte werkplek zijn en voor velen zal het gaan om een directe plaatsing of een detachering bij een gewone werkgever. Als het werk daar eindigt kunnen ze weer terugvallen op hun werk in een sociaal ontwikkelbedrijf, terwijl ondertussen wel wordt gezocht naar een nieuwe baan bij een gewone werkgever. De sociaal ontwikkelbedrijven hebben hiervoor de benodigde kennis, kunde, infrastructuur, werkgeverscontacten en niet te vergeten het werk.
Het is wel van groot belang om nu snel door te pakken. Daarvoor is allereerst nodig dat voorkomen wordt dat nog meer sociaal werkbedrijven hun deuren moeten sluiten voordat ze kunnen worden doorontwikkeld tot sociaal ontwikkelbedrijf. Dat vergt onder andere aanvullende financiering. Die is makkelijk terug te verdienen door de maatschappelijke winst die ontstaat door minder kosten op andere terreinen. Een win-win dus.