Zoals je weet, wordt per 1 januari 2020 de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) ingevoerd. Vanaf die datum geldt de Ambtenarenwet 2017 en het Burgerlijk Wetboek voor ambtenaren. Dit betekent dat iedereen die bij de overheid werkt dan een arbeidsovereenkomst heeft en niet langer een aanstelling. Daarom moeten de arbeidsvoorwaarden omgezet worden. Bij Decentrale Overheden geldt dit voor Gemeenten, Provincies en Waterschappen.
In tegenstelling tot een aanstelling is een arbeidsovereenkomst is tweezijdig: zowel werkgever als werknemer moeten een handtekening zetten. Dit tweezijdige karakter moet ook in de cao tot uiting komen. Wat is de stand van zaken van het omzetten van de arbeidsvoorwaarden?
Eind oktober hebben we met de andere bonden (CNV en CMHF) en de werkgever VNG voorgenomen afspraken gemaakt over de omzetting van de rechtspositie CAR-UWO naar de cao Gemeenten. Er ligt een tekst klaar voor een cao gemeenten die volledig past binnen het civiele recht. De sector Gemeenten is hiermee voorbereid op WNRA.
We zijn inmiddels gestart met het vertalen van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies (CAP), een flinke klus. Wij houden vast aan het principe van het 1-op-1 omzetten met behoud van rechten. Indien een CAP-bepaling in strijd is met het burgerlijk wetboek, dan passen we de bepaling aan. We streven daarbij zo dicht mogelijk bij de strekking van de oude bepaling te blijven.
In september is een nieuwe werkgeversvereniging voor de waterschappen opgericht. Deze vervangt per 1 januari 2019 het huidige LAWA. Hierdoor stopt de overlegverordening ook per 1 januari 2019.
Deze maand gaat FNV Overheid met de werkgever en een extern bureau om de tafel om afspraken te maken over het vertalen van de Sectorale Arbeidsvoorwaarden Waterschappen (de huidige cao-tekst) in het kader van de Wnra. Er zullen regelmatig gesprekken zijn en natuurlijk houden we je op de hoogte.
De FNV heeft een nieuwe website. Hierdoor kan het zijn dat links op deze pagina niet werken of afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Excuses voor het ongemak.