Op 17 april spraken we met de werkgever over de plotselinge vacaturestop en hoe de afspraak over hybride werken uit de cao wordt toegepast. Op 22 april hebben we daar in het gewone overleg verder over gepraat. We hebben nog geen oplossing gevonden. Daarom plannen we een nieuw gesprek.
We begrijpen deze maatregel nog steeds niet, ook niet na het overleg. Volgens de bank zijn de kosten te hoog. Eerdere maatregelen, zoals het stoppen met externe inhuur, hebben niet goed gewerkt. Maar de gevolgen van de vacaturestop zijn groot. Medewerkers met een jaarcontract die goed werkten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en collega’s uit het buitenland zijn nu de dupe. De bank heeft inmiddels een paar uitzonderingen op de vacaturestop gemaakt. Toch hebben veel collega’s er nog steeds last van. FNV Finance vindt dat dit geen goede manier is om met medewerkers om te gaan.
Heb je vragen? Neem dan contact op met HR. Dat kan telefonisch via 020-3436000 of online via het employee portal.
Dank voor het delen van jouw ervaringen over hybride werken! We hebben hier stevig over gesproken met de werkgever. Veel collega’s geven aan dat ze twee dagen per week naar kantoor moeten, soms zelfs verplicht. In sommige afdelingen hoor je pas later via een Q&A dat je ook een persoonlijk gesprek kunt aanvragen.
De bank vraagt begrip, bijvoorbeeld als er veel nieuwe collega’s zijn om in te werken of als iemand nooit naar kantoor wil komen. Dat begrip hebben wij ook. Maar het moet wel van twee kanten komen.
We hebben hierover afspraken gemaakt in de cao. Daarin staat dat je grotendeels zelf mag bepalen waar en wanneer je werkt, in overleg met je leidinggevende en je team. De belangen van iedereen tellen mee (artikel 4.3.2).
Volgens ons mag de werkgever dit niet zomaar voor een hele afdeling opleggen, zeker niet met druk erbij. Uit jouw reactie blijkt dat die druk wel gevoeld wordt. De communicatie verschilt per afdeling en extra uitleg maakt het vaak alleen maar lastiger. We zijn het nog niet eens met de werkgever en blijven in gesprek.
Op 22 april bespraken we hoe de waarderingspremie is uitgevoerd. De bank heeft hiervoor een speciaal team ingezet en het is gelukt om iedereen een beoordeling te geven. Dat was veel werk. Medewerkers aan het einde van hun schaal kregen dit jaar ook een premie, zoals afgesproken in de cao. Daar zijn we blij mee.
Soms deden managers de beoordeling anders dan afgesproken. HR heeft daar snel op gereageerd. Ook was er verwarring over het verschil tussen ‘goed’ en ‘uitstekend’. En sommige leidinggevenden dachten dat er een budgetlimiet was, maar dat is niet zo. In het algemeen kloppen de resultaten met wat we verwachtten. Wel viel op dat ‘uitstekend’ vaker werd gegeven bij hogere functies.
De bank doet nu onderzoek onder 2500 medewerkers om te horen hoe zij het proces hebben ervaren. Dit was het eerste jaar van het nieuwe systeem. Voor nu is er geen reden om dat te veranderen. Wel is duidelijk dat betere communicatie nodig is. Heb je vragen over jouw premie? Maak dan een ticket aan in Contact HR of praat met je leidinggevende.
Er gebeurt op dit moment veel binnen de bank. Dat zorgt voor onrust en onzekerheid. FNV Finance is er voor jou in deze tijd. We kunnen niet altijd alles meteen veranderen, maar we hebben wel invloed op hoe de cao wordt uitgelegd. Die taak nemen we serieus.
Hoe meer leden, hoe sterker we staan!
Of maak een collega lid en verdien een tientje!