Werk jij met gespoten of gegoten twee componenten PUR voor isolatie van gebouwen en woningen? En val jij onder de cao Bouw & Infra? Dan heb je vanaf 1 mei ieder jaar recht op een (gratis) GPO, een Gericht Periodiek Onderzoek. Wat je eraan hebt en hoe je het regelt lees je hier.
Werken met gespoten en gegoten PUR brengt risico's met zich mee bij bijvoorbeeld inademing van vrijkomende gassen. Daarnaast moeten bijvoorbeeld isoleerders vaak met hun PBM werken in kruipruimtes.
Diisocyanaten (stoffen die o.a. bij het aanbrengen van PUR kunnen vrijkomen) kunnen vooral bij inademing ernstige allergieën veroorzaken, zoals astma. Daarom moeten mensen die met diisocyanaten werken vanaf 24 augustus 2023 een opleiding over de veiligheid en de effecten op de gezondheid hebben gevolgd én een certificaat als bewijs daarvoor hebben. De opleiding moet iedere 5 jaar herhaald worden.
Tijdens het Gericht Periodiek Onderzoek (GPO) bespreekt de bouwarts de arbeidsrisico's, het gebruik van de PBM's en je gezondheid. Je krijgt advies en ondersteuning om je gezondheid goed te houden.
Het GPO is helemaal vrijwillig. Als je het GPO wilt, kun je dit aanvragen via jouw werkgever. Je kunt het GPO ook combineren met de DIA (Duurzame Inzetbaarheidsanalyse) of het PAGO (periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek) door middel van jaarplanning. Als je het combineert ben je geen extra dag kwijt.
Rochelle Uittenbogaard, FNV-consulent Duurzame inzetbaarheid: In tweecomponenten PUR zitten di-isocyanaten, stoffen met hoog risico op het ontwikkelen van allergische reacties in de luchtwegen en de huid. Maak dus vooral gebruik van de GPO PUR om je gezondheid goed in de gaten te houden!
Mocht je nog vragen hebben neem dan contact op met een van onze DI consulenten Bouw & Infra.