Helaas hebben we geen akkoord over een nieuwe cao kunnen bereiken met Cumela (de werkgeversorganisatie voor bedrijven in groen, grond en infra). Het voorstel dat er nu ligt, is afgesproken tussen Cumela en de vakbonden CNV en HZC. Als de FNV gaan we niet akkoord met dit bod dat we als eindbod zien. Graag leggen we je uit waarom wij dit voorstel onvoldoende vinden.
Op 1 januari 2025 komt er een loonsverhoging van 4%. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar het is onvoldoende. Door de stijgende prijzen ga je er nauwelijks op vooruit. In 2024 zijn de prijzen met minimaal 2,6% gestegen. De FNV heeft een voorstel gedaan voor een koopkrachtverbetering van 3,5%. In de afgelopen jaren hebben we een looneis gesteld die vooral gericht was op koopkrachtbehoud vanwege de hoge inflatie. Dat betekent tegelijkertijd dat we niet zijn toegekomen aan koopkrachtverbetering. Jouw reële loon is daardoor in drie jaar tijd niet gestegen. Wij vinden het tijd dat je ook koopkrachtverbetering krijgt.
Daarbovenop komen er nog twee loonsverhogingen in 2026, vanwege de looptijd van de cao van 21 maanden:
Of dit in 2026 genoeg is om je koopkracht te behouden, is nu nog onzeker. Daarom vindt de FNV het belangrijk dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie (Automatische Prijscompensatie). Dat geeft zekerheid over je koopkracht. Helaas willen de werkgevers dat niet afspreken.
De jeugdlonen worden niet afgeschaft. Er worden slechts kleine aanpassingen gedaan aan de percentages. Jonge werknemers verdienen dus nog steeds veel minder dan oudere collega’s voor hetzelfde werk. Je mag vanaf je achttiende stemmen, trouwen en een hypotheek aanvragen, maar van een leefbaar loon is geen sprake. Dat vinden wij oneerlijk en achterhaald.
De reiskostenvergoeding voor fietsers die nul tot vijf kilometer reizen wordt iets verbeterd. Maar voor de meeste werknemers verandert er weinig. De FNV vindt dat er een betere en eerlijke reiskostenvergoeding moet komen voor álle werknemers.
Er is wél één positief punt: de seniorenregeling blijft behouden, voorlopig tot en met 2030. Dit betekent dat als je uiterlijk op 31 december 2030 de leeftijd van 60 jaar bereikt, je gebruik kunt maken van de regeling. Daarmee kun je 80% werken, tegen 90% van je huidige loon, met behoud van 90% pensioenopbouw. Hier heeft de FNV zich sterk voor gemaakt en we zijn tevreden dat dit behouden blijft.
Het is nu aan de FNV-leden om te stemmen over dit cao-resultaat, dat de FNV als een eindbod beschouwt. Ben je tevreden met het bod? Stem dan vóór. Vind je het bod onvoldoende? Stem dan tegen.
Als de meerderheid tegenstemt, zal de FNV de cao niet ondertekenen. Maar let op: CNV en HZC hebben dit resultaat al wel geaccepteerd. Als zij na hun ledenraadpleging tekenen komt er toch een cao, maar zonder de FNV. In dat geval staat het FNV-leden vrij om actie te voeren voor een beter resultaat. Tegenstemmen zonder dat je bereid bent om actie te voeren is dus geen optie.
Stel je vragen door te mailen naar ggi@fnv.nl of meld je aan voor een van onze bijeenkomsten in het land. Deze bijeenkomsten zijn ook open voor collega’s die (nog) geen lid zijn van de FNV. Deel deze mail dus vooral met je collega’s!
Meld je aan voor de bijeenkomst
Nog geen lid? Word nu lid! Hoe meer leden, hoe sterker we staan voor betere arbeidsvoorwaarden en een eerlijke cao!