De onderhandelingen voor een nieuwe cao Open Teelten zijn gestart. In onze voorstellenbrief staat jullie belangrijkste genoemde punt: een hoger loon! Dit kan niet anders, want de kosten voor levensonderhoud zijn gigantisch gestegen. Werkgevers hebben echter een loonbod gedaan dat geen recht doet aan de enorme inflatie. Dit bod was niet acceptabel. In januari praten we verder.
Voor een nieuwe cao Open Teelten 2023 hebben jullie onlangs een korte cao-enquête ingevuld. Er is door jullie een stevige boodschap afgegeven: de lonen moeten fors omhoog! Dit is dringend nodig door de stijgende kosten voor levensonderhoud.
‘Loonsverhoging is in deze tijd voor mij en mijn collega’s erg belangrijk, zelfs noodzakelijk’
‘Onze lonen staan helemaal onderaan vergeleken bij andere sectoren’.
Veel werknemers geven aan dat het lichamelijk zwaar werken is in de open teelten. Het is lastig om fit de eindstreep naar de pensioengerechtigde leeftijd te halen. Eén van de reacties luidde: ‘Na 40 jaar werken in de open teelten ben je aardig versleten en wel aan iets anders toe!’. Daarnaast vindt 77% van de mensen die de enquête hebben ingevuld ook dat de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer verbeterd moet worden. Verder vindt men dat er minder flexkrachten moeten worden ingehuurd.
Met de uitkomsten van de enquête hebben we de voorstellenbrief aan de werkgever geschreven. Dit willen wij:
Looptijd van één jaar: van 1 maart 2023 tot en met 29 februari 2024
Wij stellen voor om de algemene prijscompensatie (de APC) op te nemen in de cao. Daarmee wordt de stijging van de kosten van het levensonderhoud via de salarissen gecompenseerd.
Het verhogen van het minimumloon naar 14 euro
Werknemers van 18 jaar en ouder moeten een vak-volwassen salaris krijgen. Zij zijn volwassen en oefenen het vak ook als een volwassene uit. Op deze manier blijft het voor jongere werknemers aantrekkelijk om werkzaam te blijven in de Open Teelten op de krappe arbeidsmarkt
Vanaf 1 maart 2023 reiskosten woon-werkverkeer vanaf de eerste kilometer vergoeden tegen het maximaal fiscaal toegestane vrijstellingsbedrag.
Seizoensarbeiders moeten op dezelfde manier gewaardeerd worden als hun collega's. De seizoensarbeider wordt als functie opgenomen in het loongebouw en ontvangt dezelfde toeslagen
We willen:
Uitzendkrachten mogen alleen worden ingezet voor een beperkte periode bij onvoorziene gebeurtenissen, zoals bij ziekte en onvoorzienbare piekmomenten. Er zijn nog te veel werkgevers die aanhoudend uitzendbureaus inschakelen voor structureel en voorzienbaar werk
In januari 2024 praten we met werkgevers verder over jouw nieuwe cao. We houden onze leden via e-mail op de hoogte. Heb je nog geen bericht ontvangen? Check dan of jouw gegevens goed staan in MijnFNV.
Een goede cao komt er niet vanzelf. We hebben jou hierbij nodig. Deel dit nieuwsbericht met je collega's; ook als ze (nog) geen lid zijn van de FNV. Een sterke cao bereiken we namelijk alleen als jullie onze informatie met elkaar delen en bespreken. Hoe meer leden zich inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de werkgevers. Dat is nu nodig, maar ook in de toekomst. Maak je collega daarom ook lid van de FNV! Ga het gesprek aan met je collega’s over het belang van de vakbond, maak ze lid en verdien een tientje. Op dit moment kost het lidmaatschap voor de eerste zes maanden maar € 25,-.
Heb je vragen en/ of opmerkingen over het cao-traject? Neem dan contact op met Linda Slagter, FNV-bestuurder Agrarisch Groen.