De FNV dient een officiële melding in bij het OESO Nationaal Contactpunt voor verantwoord ondernemen; een organisatie waarin bijna 40 landen samenwerken om sociaal en economisch beleid te maken. De vakbond is van mening dat VodafoneZiggo de OESO-richtlijnen schendt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Het telecombedrijf weert onafhankelijke vakbonden zoals FNV en CNV en maakt gebruik van een ingekochte tool: genaamd DigiC. ‘Met deze tool gaat VodafoneZiggo in feite op de stoel van onafhankelijke bonden zitten. Dat is in strijd met verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn’, zegt Petra Bolster, lid dagelijks bestuur en internationaal secretaris bij de FNV.
VodafoneZiggo maakt gebruik van de DigiC tool; een digitale enquête gefaciliteerd door vakbond De Unie, gefinancierd door de werkgever. Hiermee wordt het werk van onafhankelijke vakbonden als FNV willens en wetens onmogelijk gemaakt. De FNV vindt dat VodafoneZiggo de werknemers hiermee hun recht belemmert om zich door een onafhankelijke vakbond te laten vertegenwoordigen bij de totstandkoming van hun cao. Dit staat haaks op de principes van open en reëel overleg.
‘De ILO-verdragen zijn duidelijk: alleen onafhankelijke, representatieve vakbonden mogen rechtsgeldige cao’s afsluiten. Het bevoordelen van de ene vakbond boven de andere is niet in lijn met de ILO-uitgangspunten voor het vrij, autonoom en onafhankelijk functioneren van vakbonden’, aldus Bolster. De FNV vraagt het NCP om alle mogelijke middelen te benutten inzake deze melding, inclusief de optie tot grondig onderzoek naar de werkwijze van VodafoneZiggo en in welke mate deze in strijd is met de OESO-richtlijnen.
Met de DigiC tool bepaalt de werkgever VodafoneZiggo mede hoe de wensen worden opgehaald. Petra Bolster: ‘In de praktijk zien we dat die wensen naadloos aansluiten op de wensen en cao-inzet van onze leden. Alleen worden die nauwelijks gerealiseerd, omdat werkgevers vervolgens een selectie maakt van de wensen die voor hen relevant is; de rest negeren ze. Wanneer wij als onafhankelijke vakbond voor álle wensen van de werknemers willen opkomen, worden we van tafel geweerd onder het mom van dat DigiC leidend en bepalend is in de cao-onderhandelingen’. Op basis van informatie van DigiC bepaalt het telecombedrijf wat zij aan de onderhandelingstafel als "bindend" beschouwt. In deze vakbond ondermijnende constructie is het onmogelijk om de belangen van werknemers goed te vertegenwoordigen. Dat vindt FNV een schending van werknemersrechten en onacceptabel.