Er is volgens de FNV geen enkele reden om het landbouwgif glyfosaat (beter bekend als RoundUp) nog goed te keuren voor toekomstig gebruik in EU-landen nu uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het landbouwgif kankerverwekkend is. Ook luidden afgelopen maandag 159 wetenschappers in een brandbrief de noodklok over het landbouwgif.
De vakbond roept landbouwminister Adema wederom op om namens Nederland tegen een EU-voorstel te stemmen om de vergunning van glyfosaat te verlengen. Komende donderdag 16 november krijgt de minister de kans alsnog gehoor te geven aan de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer en een ongekend grote groep wetenschappers en organisaties om tégen te stemmen.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong:
“We maken ons ernstig zorgen over de gezondheid van land- en tuinbouwmedewerkers, omwonenden en dieren nu uit nieuw onderzoek blijkt dat het middel zoals het in de praktijk gebruikt wordt kankerverwekkend is. Waarom het risico lopen op nog meer dramatische beroepsziektes zoals bij Chroom-6 of asbest?”
Bij de eerste stemronde - vorige maand in Brussel - onthield de minister zich van stemming. Dat was tegen de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer in. Gevolg was dat er komende donderdag een nieuwe stemming nodig is. Sindsdien is nieuw wetenschappelijk onderzoek verschenen. Adema gaf in zijn stemverklaring aan dat hij het gif wilde kunnen verbieden als er nieuw wetenschappelijk bewijs boven water kwam dat de schadelijkheid van de onkruidverdelger aantoonde, dat is er nu dus. Jong, “Hele gerenommeerde wetenschappers en medici maken zich grote zorgen op basis van onderzoeken. De minister moet zijn verantwoordelijkheid pakken, het voorzorgsbeginsel toepassen en NEE tegen glyfosaat zeggen. Hij hoort te voorkomen dat mensen en dieren ziek worden.”
In het onderzoek dat 25 oktober werd gepubliceerd werden ratten blootgesteld aan het bestrijdingsmiddel in een mengsel zoals het op de markt is. De ratten ontwikkelden binnen korte tijd kanker volgens het onderzoek vergelijkbaar met een leeftijd van 16-40 jaar bij mensen. Al eerder gaf ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. De 159 wetenschappers zijn verbolgen dat hun inzichten niet in de besluitvorming worden meegenomen1. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat het de kans op de ziekte van Parkinson vergroot. Verder is het bestrijdingsmiddel slecht voor insecten, het waterleven en de bodemkwaliteit.
In oktober stemde de Tweede Kamer voor een motie van coalitiepartij D66 die minister Adema opriep om tegen de verlenging van de toelating van glyfosaat te stemmen. De ChristenUnie stemde in september nog voor een motie tegen de verlenging van glyfosaat, maar voelde zich gehouden aan de stemverhouding in het demissionaire kabinet. De FNV roept de minister en het kabinet op om te luisteren naar de Tweede Kamer en zijn geweten.
"Minister Adema moet zich niet laten gijzelen door CDA en VVD en doen wat de wetenschap en zijn hart hem vertellen: tegen glyfosaat stemmen. Zeker nu het kabinet demissionair is, moet een tot twee keer toe aangenomen motie uitgevoerd worden. Het is onbegrijpelijk dat CDA en VVD zo omgaan met de parlementaire democratie,” stelt Kitty Jong.
De FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging brachten eerder al samen het Manifest Bestrijdingsmiddelen (pdf) uit. Daarin sporen ze de Nederlandse overheid aan de samenleving beter te beschermen tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.