Vanaf 2021 reikt de FNV elk jaar op de Dag van de Arbeid de Herman Bode Award uit aan het beste actietraject. Wie maakten 1 mei 2022 kans op de prijs? En wie was Herman Bode eigenlijk?
Vakbondsleider Herman Bode overleed op 10 januari 2007. Ter nagedachtenis aan zijn inzet voor het vakbondswerk reikten we ook dit jaar op de Dag van de Arbeid (1 mei 2022) de Herman Bode Award uit aan het beste actietraject van het jaar. Je kon tijdens de Dag van de Arbeid in het Julianapark stemmen op één van de genomineerde actietrajecten. Dit waren alle genomineerde actietrajecten voor 2022:
Het is 4 maart 1980 als Herman Bode de zin uitspreekt die bij velen ook vandaag de dag nog herinneringen oproept. Bode is op dat moment vicevoorzitter van het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV). Tijdens een demonstratie in de Amstelhal van de RAI staat hij voor een 15.000 man tellende menigte. Een paar dagen ervoor is bij krakersrellen de Vondelstraat in Amsterdam ontruimd met tanks.
Uit angst voor nieuwe rellen wordt besloten daarom niet te demonstreren op de Dam, maar de manifestatie te verplaatsen naar de RAI. Tot onvrede van de actievoerders. Die roepen om de Dam. Hard en herhaaldelijk. Het signaal is duidelijk. Dus richt Bode zich tot de duizenden actievoerders en spreekt de zin uit die van Bode een legende maakt: ‘Willen we naar de Dam, dan gaan we naar de Dam!’ Begeleid door 2(!) agenten gaat de stoet de stad door, naar de Dam. Zonder wanklanken, zonder gedoe.
Herman Bode wordt op geboren 16 april 1925 in Oldenzaal. Hij groeit op in een arbeidersfamilie. In 1949 zet de Twentenaar zijn eerste stappen op het vakbondspodium als lid van de bon van metaalarbeiders Sint Eloy. Kort daarna mag hij zich al districtsbestuurder noemen. 20 jaar later wordt Bode landelijk bestuurder, waarna hij in 1972 toetreedt tot het hoofdbestuur van de Industriebond. Deze bond is aangesloten bij het NKV.
Het duurt dan nog 5 jaar tot de vakbondsman de stap maakt naar het federatiebestuur van de katholieke vakcentrale. Die bond fuseert in 1982 met het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) tot Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). Wim Kok wordt voorzitter, Herman Bode vicevoorzitter. Dat bleef hij tot zijn pensioen in 1985.
Bode stond bekend als de man van de werkvloer. Een warme en gedreven man met een rechtvaardige inborst. Die niet alleen opkwam voor de arbeiders, maar zich ook sterk maakte voor mensen die juist (al dan niet tijdelijk) geen plek hadden op de arbeidsmarkt: de werklozen en arbeidsongeschikten. Dankzij Bode kregen ook deze groepen een plek binnen de vakbeweging.
Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de vakbonden? Neem dan vooral eens een kijkje op vakbondshistorie.nl, het geheugen van de vakbeweging. Vergeet ook niet te kijken op de pagina over de Dag van de Arbeid.