De FNV is vandaag samen met een aantal andere organisaties* een petitie gestart om de kostendelersnorm uit de wet te krijgen. Die norm, sinds 2015 ingevoerd, zorgt ervoor dat mensen die met elkaar in een huis wonen gekort worden op de bijstand die zij ontvangen. Ongeveer 10% van de bijstandsgerechtigden, zo’n 41.600 (cijfers 2019) heeft te maken met de kostendelersnorm.
De Tweede Kamer spreekt vanmiddag over het armoede en –schuldenbeleid. De FNV heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met haar bredere oplossingen over het bestrijden van armoede, waarin ook de kostendelersnorm ter sprake komt.
FNV vicevoorzitter Kitty Jong: ‘De kostendelersnorm leidt tot meer armoede en veel ellende. Zo zijn er ouders die hun meerderjarige kind vragen uit huis te gaan, omdat zij dan niet meer gekort worden. Mensen die uit huis worden gezet kunnen niet terugvallen op een slaapplek bij vrienden met een bijstandsuitkering, want die worden dan financieel gestraft. En je ouders in huis nemen is ook lastig, want ook dan krijg je ermee te maken.’
Als je met 3 meerderjarigen in huis woont (bijvoorbeeld partner plus twee meerderjarige kinderen), gaat je bijstandsuitkering ruim 400 euro omlaag, je krijgt dan slechts 655 euro. De (mogelijk) wel verdienende partner heeft geen hoog inkomen, anders zou er sowieso geen sprake zijn van bijstand. Er zijn al veel instanties die hebben gewaarschuwd voor de gevolgen van de kostendelersnorm.
Jong: ‘Gemeenten kunnen van deze norm afwijken, maar doen dit nauwelijks. En het kabinet doet niets meer dan een vage handreiking over de schutting van de gemeenten heen kieperen en een onderzoek instellen. Dat lost nu niets op. Gevolg van de kostendelersnorm is een toenemende dakloosheid, omdat mensen geen laatste opvang meer kunnen bieden aan elkaar. De bezuinigingen op de bijstand wegen niet op tegen de ernstige maatschappelijke misstanden die hierdoor worden veroorzaakt. Die kostendelersnorm moet uit de wet, daar gaan we met onze coalitie voor strijden.’
Teken hier de petitie . De petitie wordt begin volgend jaar aan de politiek aangeboden.
Zie hier de brief die FNV over armoede en schuldenproblematiek aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Zie hieronder de coalitie, waarmee FNV de petitie is gestart:
*Ondertekenaars:
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV
Zeno Winkels, directeur Woonbond
Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN)
Hella Masugur, voorzitter Stichting Zwerfjongeren
Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB
Lucía Lameiro García, coördinator NOOM (Netwerk Organisaties voor Oudere Migranten)
Stichting De Tussenvoorziening
Utrechtse Armoede Coalitie
Rene Suijkerbuijk, Burgerkracht De Pijler
Noortje van Lith, activiste voor mensen met een arbeidsbeperking
Anja Eleveld, Universitair docent Staats- en bestuursrecht bij de Vrije Universiteit
Rotterdamse Sociale Alliantie (RoSA!)
Piet van der Lende, Bijstandsbond
Illya Soffer, directeur Ieder(In)
Bettine Arink, de Vonk
Nathalie Boerebach SUN Nederland (Stichting Urgente Noden)
Jochem Westert, voorzitter bureau Straatjurist
Dennis Lahey, directeur MDHG
Theo van Ghesel Grothe, Onafhankelijke Client Ondersteuner De Daklozenvakbond
Straat Alliantie Amsterdam
Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink, Directeur Valente