Als NVV- en FNV-voorzitter en later als minister en premier was Wim Kok een belangrijke vormgever van de verhoudingen in Nederland. Een wandelende spiegel van onze naoorlogse geschiedenis is een rake typering van Kok. In ‘Een leven op eigen kracht’ beschrijft Marnix Krop de periode 1938 tot 1994 uit het leven van Kok. In de winkel koop je als FNV-lid dit prachtige boek vanaf 12 februari met 20 % korting.
Wim Kok was de grootste en belangrijkste voorman in de geschiedenis van de naoorlogse vakbeweging. Nog maar 34 jaar oud wordt hij in 1972 voorzitter van het NVV. Met succes leidt hij enkele jaren daarna de fusie tussen de sociaaldemocratische en katholieke vakbeweging. Van de FNV wordt Kok ook de eerste voorzitter. Dat doet hij 3 jaar samen met het voorzitten van het Europees Vakverbond (EVV). Met Kok als voorzitter bereikt de FNV de sterkste machtspositie die de vakbond ooit had. Tot aan zijn overstap naar de politiek leeft Kok 25 jaar lang intensief en vol overgave in en voor de vakbeweging.
Wim Kok groeit op in het Zuid-Hollandse polderdorp Bergambacht. Als zoon van een timmerman is zijn jeugd eenvoudig. Een sober leven van hard werken, waarin armoede met trots wordt ondergaan. Dat hij slim is en heel goed kan leren valt op. Gestimuleerd en gesteund door een bestuurder van Bouwbond NVV gaat Kok naar Nyenrode, een particuliere universiteit die studenten opleidt voor het internationale bedrijfsleven. Een opmerkelijk stap voor iemand met zijn achtergrond.
Wim Kok begint in 1961 bij de Bouwbond NVV als economisch adviseur. Daarna werkt hij van 1969 tot 1976 als secretaris, vicevoorzitter en voorzitter van het NVV. Samen met NKV-voorman Wim Spit geeft hij met succes leiding aan de fusie met het NVV tot FNV. Onder het motto ‘De FNV gaat niet opzij’ gaat hij in 1977 met succes voorop in de strijd voor behoud van de volledige prijscompensatie.
In de jaren tachtig verplaatsen veel grote bedrijven hun activiteiten naar lagelonenlanden. Honderdduizenden mensen verliezen zo hun werk. ‘Banen, banen en nog eens banen’ dat staat voor de FNV in die periode voorop. Kok sluit met de werkgevers een werkgelegenheidsdeal. Behoud van banen door verkorting van arbeidstijd, heel bekend geworden als atv of adv, in ruil voor loonmatiging. Dit ‘Akkoord van Wassenaar’ staat ook wel bekend als het begin van het Nederlandse ‘poldermodel’.
Marnix Krop beschrijft in het eerste deel van zijn grote tweedelige biografie Wim Koks lange weg tot zijn moment van definitieve roem: een jeugd van eenvoud en hard werken in een Zuid-Hollandse polder; zijn leven in en voor de vakbeweging, 25 jaar lang; zijn opvolging van Joop den Uyl als leider van de PvdA. Ten slotte het kabinet-Lubbers/Kok: regeren tegen de wind in, het kwartje van Kok en de WAO-crisis. Ook zijn belangrijke bijdrage aan de geboorte van de euro. De wonderbaarlijke ‘verliesoverwinning’ aan het einde van die rit, die de weg naar zijn premierschap effende. En de onbekende, verrassende actie die hij daarvoor moest ondernemen.
Als FNV-lid krijg je 20% korting op de biografie van Wim Kok.
Let op: dit zijn de voorwaarden: