Ruim 200 medewerkers van de Publieke Omroep legden vandaag het werk neer om actie te kunnen voeren in Den Haag omdat een beter plan willen voor de Publieke Omroep van minister Slob. Ze boden daar aan politici de petitie Publieke Omroep, juist nu! aan. Met de actie en petitie hopen ze de bezuinigingen op de publieke omroep tegen te houden en dat er weer wordt geïnvesteerd in de programma’s en de mensen die er werken.
Nadat er vanaf 2010 al 250 miljoen euro bezuinigd is op de publieke omroep, heeft de minister voor media een plan gelanceerd om nog eens tientallen miljoenen te bezuinigen. Deze budgettaire wurggreep zal vele programma’s treffen en iedereen die meewerkt aan het maken van deze programma's. Omroepmedewerkers hebben hier grote zorgen over en voerden vandaag ondersteund door vakbonden FNV, CNV en NVJ actie in Den Haag. Ruim 15.000 mensen tekende de petitie.
'De werkdruk onder omroepmedewerkers en in de productieketen is te hoog, de werkzekerheid te laag en de arbeidsvoorwaarden en zzp-tarieven te slecht. De visie van minister Slob op de publieke omroep biedt juist deze medewerkers weinig toekomstperspectief en zekerheid. En is slecht voor het voortbestaan van de Publieke Omroep’, aldus Caroline Weber, campagneleider FNV voor mediamakers.
Woensdag is de visiebrief van minister Slob over de toekomst van de publieke omroepen behandeld in de Tweede Kamer. Voor de behandeling ontving minister Slob eerst van een groep omroepmedewerkers de resultaten van de petitie en het tijdschrift Achter de Schermen vandaan met verhalen van omroepmedewerkers.
In het debat heeft hij onderkent dat de positie van makers onder druk staat en dat hier in het visieplan ten onrechte geen aandacht voor was. Hij zegde toe om in de brief voor de mediabegroting met voorstellen te komen om de onzekere positie te verbeteren. Ook gaf hij aan dat werkgevers hierin ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Meer zien? Bekijk de foto's op facebook en de video:
De actie wordt óók gesteund door: VPRO, NTR, KRO-NCRV, NPO, AVROTROS, BNNVARA, EO, MAX en NOS.