De FNV vindt het een goede stap dat de regering de IOW tot 2024 heeft verlengd, maar pleit ervoor dat deze regeling voor 60+’ers die langdurig werkloos worden, structureel wordt.
De IOW (Inkomensvoorziening Oudere Werklozen) is een uitkering op bijstandsniveau voor oudere werklozen die geen WW meer krijgen. De regeling kent geen vermogens- en partnertoets. Oudere werklozen zijn een kwetsbare groep en komen heel lastig aan het werk. Er maken zo’n 8000 mensen gebruik van de IOW als noodzakelijke overbrugging naar hun pensioengerechtigde leeftijd. De regeling kost 94 miljoen euro in 2019.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Een IOW-uitkering maakt net het verschil tussen armoede, je vermogen op moeten maken, volledige afhankelijkheid van je partner of toch een eigen inkomen, zij het laag. Dat is hard nodig om de jaren tot je pensioen te overbruggen. Helaas nemen werkgevers nog steeds nauwelijks oudere werkzoekenden aan, ook nu de arbeidsmarkt krap is. Mensen moeten gewoon structureel deze inkomenszekerheid krijgen.’
Het probleem dat oudere werklozen bijna niet aan de slag komen bestaat al lange tijd. Werkgevers hebben al vele jaren lang bewezen dat ze geen ouderen willen aannemen omdat ze duurder en minder productief zouden zijn en vaker ziek: vaak op vooroordelen gebaseerd. Zij hebben geen oog voor de ervaring, mensenkennis, loyaliteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van oudere werknemers. 50+’ers hebben nog enige kans op de arbeidsmarkt, maar als je 60+’er bent is de kans op werk een stuk kleiner.
Kitty Jong: ‘Vooroordelen tegen oudere werklozen zijn helaas ongelooflijk hardnekkig terwijl de overbruggingsperiode naar de pensioenleeftijd groter is geworden. Ook de overheid zelf erkent dit bij monde van minister Koolmees. Waarom zou deze regeling tijdelijk moeten zijn, dat zijn de andere sociale regelingen toch ook niet?’