Acties en stakingen leiden tot hogere lonen, blijkt uit de cao’s die de FNV in 2018 afsloot. Als de FNV meedoet en de leden actievoeren, valt de loonsverhoging flink hoger uit.
De gemiddelde loonsverhogingen bedroegen 2,43%, maar waar FNV-leden actievoerden, steeg het loon met gemiddeld 2,85% (op jaarbasis). In 2018 kwam het 28 keer tot een staking of actie voor een betere cao. De loonsverhogingen in cao’s waar de FNV niet bij betrokken was, waren gemiddeld ruim 1,1% lager, namelijk 1,73%.
Grote en/of langere acties in 2018 waren er in de metaal, bij het streekvervoer, ambulances, politie, bij de beveiliging, in het onderwijs, bij de Maasveren, woningcorporaties en bij een aantal industriële bedrijven.
Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid: ‘Onze leden bleken ook in 2018 in flinke getale bereid om in actie te komen voor meer loon en betere afspraken, bijvoorbeeld over meer vaste banen en gezond je pensioen halen. Die ruim 0,4% extra bovenop de gemiddelde loonsverhoging is mooi, zeker als je bedenkt dat werkgevers vaak niets bieden, of zelfs met verslechteringsvoorstellen komen.’
De gemiddelde loonstijging in 2018 van cao’s zónder FNV bedroeg 1,73%. Soms zijn dat cao’s waarbij de FNV sowieso niet betrokken is, soms zijn het cao’s die wel door kleine, minder representatieve bonden worden getekend. In 2018 was dat bij de Horeca-cao het geval.
CBS kwam vandaag met cijfers over het aantal stakingen in 2018, dat met 28 vier stakingen lager lag dan in recordjaar 2017. Toen waren er 32 stakingen, het hoogste aantal in 30 jaar. IDe FNV heeft in 2018 ook op andere manieren actie gevoerd zonder dat het werk werd neergelegd, bijvoorbeeld bij Ikea, de UMC’s en de Bijenkorf.
Boufangacha: ‘Het hoge aantal acties komt ook voort uit onvrede in de samenleving. Mensen hebben last van werkdruk, terwijl de waardering achterblijft. De winsten zijn al jaren hoog. De top en de aandeelhouders cashen, maar onze leden zien hun rekeningen duurder worden. Zij pikken het niet meer dat zij worden afgescheept met een loonsverhoging onder inflatieniveau. Zij hebben recht op hun eerlijke deel.’
Vandaag houdt de FNV haar traditionele 1 mei viering in Amsterdam. Vele duizenden mensen gaan de straat op voor een Socialer Nederland: voor een eerlijk loon, meer vaste contracten en een fatsoenlijk pensioen.