Afgelopen maart zijn Ruud Antonius en Rachida el Hamdaoui van Netwerk Wereldburgers FNV, samen met Wim Dekkers van Netwerk Arbo FNV, afgereisd naar Suriname voor het ‘Train the Trainer’ project.
Het was de vierde module van de Arbo-cursus Train the Trainers, tevens afsluiting van het project met als algeheel doel het verbeteren van werkveiligheid en arbeidsomstandigheden in Suriname. Het project was gestart in het najaar van 2023.
Een groep van 31 Arbo professionals van vakbonden, arbeidsinspecteurs van de overheid namen deel aan de trainingen. Samen met het team van FNV Wis wereldburgers werden de VGW-problemen op hun bedrijven geïnventariseerd en werd kennis aan deze ”Trainers” overgedragen t.a.v. gezondheidsrisico’s en oplossingen. Waarbij de invoering van de nieuwe Arbowet de belangrijkste factor was in de training.
Afgelopen maand werden dus 22 trainers klaargestoomd om meer trainers te scholen op het gebied van arbeidsomstandigheden in Suriname, waar veiligheidsbewustzijn voorop staat. Getrainde werknemers kunnen onveilige situaties herkennen en verbeteringen voorstellen doormiddel van plan van aanpak RI&E.
Tevens is er ook een Kennisbank opgericht, met als doel kennisvergroting en vergaring van “nieuwe trajecten” en een Arbo Netwerk Suriname waar het bevorderen en ondersteunen van bedrijven, overheden, werknemers en het bieden van ondersteuning bij het Arbowet Suriname centraal staat.
Het project heeft bijgedragen aan meer kennisoverdracht op het gebied en arbeidsomstandigheden en benadrukt de noodzaak van een Arbowet in Suriname.
Met trots kunnen we melden dat de 22 trainers die nu in het bezit zijn van het certificaat Train the Trainer, zullen werken aan een veiligere werkplek!
Bezoek milieu project mangrove
Tijdens ons bezoek aan professor Naipal van de Anton de Kom Universiteit kregen we een indrukwekkende rondleiding langs zijn mangrove project . Hij wees op de ernstige gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel, temperatuurstijgingen en dijkuitbraken.
We bekeken de documentaire "Op weg naar zee", waarin duidelijk werd hoe mensen aan de kust in gevaar komen door het steeds verder wegspoelen van land. Professor Naipal werkt met een klein team en beperkte financiële middelen aan het kweken van mangroves als natuurlijke bescherming tegen dijkuitbraak.
Zijn ambitie is om een educatieve plek te creëren waar zowel de lokale bevolking als internationale klimaatorganisaties informatie kunnen inwinnen over klimaatverandering. Hij benadrukte het belang van bewustwording, zodat meer mensen zich betrokken voelen bij de gevaren van de stijgende zeespiegel en de noodzaak van actie.
Workshop werkveiligheid voor de granman van de Matauriers
Voor de gemeenschap uit Posoegroenoe werd een workshop georganiseerd over werkveiligheid, specifiek gericht op de granman en de Matuariers. De basisprincipes van werkveiligheid werden besproken, met focus op bewustwording van gevaren op de werkvloer.
Aan de hand van het "IJsberg principe " werd uitgelegd dat veel gevaren niet direct zichtbaar zijn. Deelnemers kregen praktische tools om risico’s te herkennen, te voorkomen en oplossingen te bedenken.Er werden ook veiligheid posters aan de granman overhandigd en dat werd zeer gewaardeerd.
Als afsluiting ontvingen alle deelnemers een deelname certificaat voor de workshop "Veiligheid in Suriname".
Met dank aan SIVIS Suriname, en Mondiaal FNV,
Namens WIS Wereldburger FNV,
Rachida, Ruud & Wim