Het Arbonetwerk FNV gaat internationaal.
In het kader van een trainings- en ondersteuningsproject voor SIVIS (scholingsinstituut voor de vakbeweging in Suriname) en dus ook de vakbeweging in SURINAME is vanuit het netwerk WIS-wereldburgers FNV in 2023 een project gestart dat zich richt op verbetering van de situatie op het vlak van Veiligheid en Gezondheid op de Werkplek (VGW) in Suriname. Aangesloten bij dit project is ook het FNV Arbo netwerk, welke de trainer en de kennis levert.
In Suriname vind iedere 24 uur gemiddeld een arbeidsongeval plaats vaak met fatale afloop, op een werkendebevolking van 250.000 werknemers is dat een heel hoog cijfer.er zijn ongeveer 20 doden per jaar te betreuren. (Nederland staat op 60 tot 70 doden per jaar door werk maar daar zijn pakweg 9 miljoen werkenden, zo zie je het verschil.)
Het project is gestart na een uitgebreide voorbereiding in het najaar 2023 en beëindigt in voorjaar 2025 Er waren in totaal 4 trainingssessies ( Modules ) van steeds 2 weken. In de voorbereiding is er een uitgebreid handboek gemaakt en heel veel lesstof ontwikkeld door de hoofdtrainer wat als rode lijn door de training liep en vrijwel alle thema’s zijn behandeld.
Tijdens het project waren er twee delegaties van FNV Wis wereldburgers die samen met de hoofdtrainer de training gaven. Er was een duidelijke taakverdeling, de training /media verslag, toekomst en organisatie.
We begonnen in 2023 met een groep bestuurders van vakbonden, arbeidsinspecteurs en mensen van de overheid. Alles om klaar te zijn voor de invoering van de ontwerp-Arbowet. 2019 Suriname. In 2025 zijn er 22 trainers geslaagd voor het certificaat Samen met het team van FNV Wis wereldburgers en de trainer werden de VGW- problemen op hun bedrijven geïnventariseerd en werd kennis aan deze ”Trainers” overgedragen t.a.v. gezondheidsrisico’s en oplossingen. Waarbij inderdaad de invoering van de nieuwe Arbowet de belangrijkste factor is in de training is geworden.
Inmiddels hebben evaluaties van alle partijen plaatsgevonden, en men is zeer positief. Het project heeft veel media aandacht in Suriname en Nederland. Het ministerie in Suriname en ook de arbeidsinspectie in Suriname zijn nauw betrokken. De minister opende de training en was aanwezig bij de certificaat uitreiking
Conclusie, er is nog steeds sprake van een zeer grote behoefte aan kennis en informatie. Het team van FNV wat de training verzorgde heeft gewerkt aan kennisoverdracht middels trainingen met veel visuele informatie en gericht op concrete, herkenbare situaties en niet alleen op theoretische kennis. Deze werd vanzelf meegenomen. Vanuit het handboek is als basis veel op de kaart gezet. Er is gewerkt vanuit “De mens in de organisatie” en van daaruit vele praktijkvoorbeelden.
Het is de bedoeling dat de nieuwe aanpak van VGW-problemen die dit project probeert te stimuleren en die in lijn zullen zijn met de implementatie van de nieuwe wet ook zal leiden tot veranderingen in het algehele vakbondsbeleid binnen de vakbonden en organisaties waardoor de aantal fatale ongevallen afnemen.
Tijdens het project is er een kennisbank en een Arbonetwerk Suriname ingesteld. Hiervoor is een DB gekozen van 5 trainers. Dit is erg officieel gemaakt met ondertekening van partijen. Er is een sfeerverslag in de maak dat ook op sociale media zal worden geplaatst.
De uitreiking van de certificaten:
Op de voorgrond de minister van arbeid en jeugdzaken, de directeur van arbeidsinspectie de directeur van SIVIS en de delegatie van FNV.
Ben je onder de indruk en wil je meer weten wat het Arbonetwerk allemaal doet, niet alleen in Suriname maar ook wat het voor jou kan betekenen wordt dan gauw lid en enthousiasmeer ook jou collega’s.
Wordt Lid dan hoor je de uitgebreide terugkoppelingen van Suriname uit eerste hand. Maar ook de problemen waar jij en je collega’s mee te maken hebben Wij hebben en zoeken de oplossingen