Elk jaar sterven zo’n 3000 (ex-)werknemers als gevolg van de gevaarlijke stoffen waar ze op hun werk aan zijn blootgesteld. Die cijfers zijn alarmerend, maar gaan niet omlaag. Integendeel: al meer dan 10 jaar lang bewegen ze zich op of vlak boven de 3000 (zie de grafiek in de vervolgtekst).
In december 2022 tekende Minister van Gennip het ‘Zero Death at Work’- manifest van de Europese Vakbeweging om daar wat aan te doen. Sinds die tijd – ander kabinet, andere minister – weinig meer van gehoord.
De paarse lijn geeft het aantal doden door gevaarlijke stoffen aan. Alleen in 2021 waren dat er minder dan 3000
Voor het Netwerk Arbo FNV was het aanleiding om de al bestaande ‘Werkgroep ‘Gassen in Containers’ te verbreden tot een ‘Werkgroep Gevaarlijke Stoffen’. Die werkgroep is niet bedoeld als de zoveelste lobbyclub richting den Haag. Vooral willen we nieuwe impulsen geven aan vakbondsactiviteiten richting de werkvloer.
Daarnaast proberen we ook de ontwikkelingen in den Haag nauwgezet te volgen.
Het streven van de werkgroep is verwoord in het werkplan: “Met alle beschikbare middelen trachten de blootstelling aan gevaarlijke stoffen en de daaraan gekoppelde slachtoffers terug te dringen…”
Om van onze kant een bijdrage te leveren aan het omlaag brengen van de onaanvaardbaar hoge gezondheidsschade door gevaarlijke stoffen, werken we vooral richting preventie: voorkomen is beter dan genezen!
Gereedschap
De werkgroep is allereerst gaan kijken welk gereedschap werknemers hebben om problemen met gevaarlijke stoffen op het werk aan te pakken. Dat leverde een flinke stapel ‘handreikingen’, ‘werkwijzers’ en dergelijke op. De een nog dikker dan de ander…en dat gaat dus niet werken. Uiteindelijk kwamen we op de website van de FNV zelf terecht bij ‘In zeven stappen veilig werken met gevaarlijke stoffen…Zo doe je dat.’ Een korte en krachtige handreiking, die we hebben ingedikt tot een 6-stappenplan.
Zichtbaarheid en bekendheid
Met vragen over Veilig en Gezond Werk kun je terecht bij het FNV ArboAdviesPunt. We zijn in gesprek gegaan met mensen van het Adviespunt, en toen bleek: het aantal vragen over gevaarlijke stoffen, dat daar binnenkomt is heel laag. Dat komt niet omdat gevaarlijke stoffen geen probleem zijn, maar vermoedelijk omdat werknemers niet weten dat ze hiervoor bij de FNV terecht kunnen. De werkgroep gaat dus helpen daar méér bekendheid aan te geven. Via een artikel in sectorbladen. Via het Netwerk Arbo FNV, en door het land in te gaan.
Bewustwording
Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars: je merkt er weinig tot niets van, tot het te laat is, en je ziek wordt, of erger. Ook bij werkgevers is de onwetendheid groot, maar soms interesseert het ze ook niet echt: er moet geld verdiend worden. De werkgroep wil met een presentatie het land in en naar de bedrijven, om bewustwording te bevorderen.
FNV-video: veilig werken met gevaarlijke stoffen doe je zó…
Ondersteuning
Het daadwerkelijk aanpakken van knelpunten kan lastig zijn. Werkgevers werken niet altijd mee, en adviezen via telefoon of mail hebben ook hun beperkingen. Daarom overweegt de werkgroep een aantal kaderleden klaar te stomen om werknemers die zelf aan de bak willen, ter plekke met raad en daad bij te staan op het bedrijf of in de instelling waar ze werken.
Versterking nodig!
Laten we eerlijk zijn: dit fiks je allemaal niet in een paar maanden, dat vraagt een lange adem. En ook om versterking van de werkgroep. Dus ben je bereid om tijd en energie vrij te maken om bij te dragen aan de activiteiten van de werkgroep: neem contact op!
April 2025
Werkgroep Gevaarlijke Stoffen van het Netwerk Arbo FNV