Empowering the trade unions for worker's rights advocacy campaigns on Child Labour - India
Kinderen wier ouders werken in de steengroeven in India krijgen onderwijs dankzij de bouwbond.
In de steengroeven in het district Jodhpur in het noordwesten van India, werken hele families voor een stukgoedloon. Dat is zwaar, ongezond, laagbetaald werk. Veel mijnwerkers hebben zelf beperkte of geen scholing gehad. Bovendien wonen veel mijnwerkers in illegale nederzettingen waar door de overheid geen voorzieningen worden aangeboden. Daardoor is het voor veel ouders geen vanzelfsprekendheid om hun kinderen naar school te sturen. En met kinderarbeid wordt de armoede in stand gehouden.
Met steun van Mondiaal FNV hebben de BWI en de lokale bouwbond kinderen uit de steengroeven en in de schoolbanken gekregen. De lokale vakbond van het district Jodhpur heeft het geweldige resultaat bereikt voor meer dan 1.500 kinderen van de mijnwerkers. Door de kansen voor deze kinderen te vergroten, kunnen families ontsnappen aan de vicieuze cirkel van armoede en slechte gezondheid.
Dit is een verandering die het commitment vraagt van de hele gemeenschap. Maar hoe krijg je de hele gemeenschap mee? "De sleutelwoorden zijn verbinden en bewust maken", zegt Bhati - de lokale vakbondsleider. Op dit moment is zo'n 90% van de mijnwerkers in de regio lid van de vakbond. Bovendien heeft de vakbond veel geïnvesteerd in goede relaties met alle betrokken partijen: de werkgevers, de scholen en de overheid. Op allerlei manieren wordt het belang van scholing en goede werkomstandigheden uitgedragen: van campagnes tot huisbezoeken in de gemeenschappen.
‘Kinderarbeid is geen geïsoleerd probleem: naast goed onderwijs is het minstens zo belangrijk dat het gezin voldoende inkomen heeft zodat kinderen daar niet aan hoeven bijdragen’, legt Bhati uit. "Daarnaast is een goede gezondheid van belang: als een ouder uitvalt vanwege ziekte, is het risico groter dat een kind niet naar school kan blijven gaan.’
Om kinderarbeid in de steengroeven, steenbakkerijen en kleine bosbouw duurzaam te bestrijden is een brede aanpak nodig. Via dit project wordt nu gewerkt aan: