Op vrijdag 29 mei 2020 kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat Mondiaal FNV, samen met haar partners van consortium STITCH: Sustainable Textile Initiative: Together for Change, groen licht heeft gekregen om een meerjarige samenwerking op te zetten.
Foto: medewerkster kledingfabriek Bangladesh. Foto: Catrien Ariens
STITCH staat voor Sustainable Textile Initiative: Together for Change. Dit samenwerkingsverband bestaat uit zes internationale organisaties, die werken aan betere arbeidsomstandigheden en meer zeggenschap voor kledingarbeiders. De zes partners zijn: arbeidsrechtenorganisaties CDI in Vietnam en Cividep in India, de Nederlandse vakbonden CNV Internationaal en Mondiaal FNV en twee multi-stakeholder initiatieven: ETI in Engeland en de Nederlandse Fair Wear Foundation. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is strategisch partner van STITCH en steunt het programma financieel.
Het doel van STITCH is om een 'nieuw normaal' te creëren voor de kledingindustrie: een productieketen waarin textielarbeiders invloed hebben op hun arbeidsvoorwaarden, eerlijke prijzen voor kleding, gendergelijkheid en fatsoenlijke lonen de norm zijn.
Het doel van STITCH is om een 'nieuw normaal' te creëren voor de kledingindustrie: een productieketen waarin textielarbeiders invloed hebben op hun arbeidsvoorwaarden en waar eerlijke prijzen voor kleding, gendergelijkheid en fatsoenlijke lonen de norm zijn.
Samen hebben we toegang tot alle belangrijke stakeholders in de kledingindustrie, van vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties tot leveranciers, werkgeversorganisaties, merken en lokale overheden. Op basis van de ervaringen van onze partners in het creëren van betere arbeidsomstandigheden, zullen we bewustzijn en gedrag beïnvloeden om betekenisvolle veranderingen voor werknemers en de industrie voor elkaar te krijgen. Dit doen we door:
De afgelopen jaren werkten Mondiaal FNV, Fair Wear Foundation (penvoerder van het consortium) en CNV Internationaal ook al nauw en succesvol samen aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingproductieketen wereldwijd. Zie bijvoorbeeld dit verhaal over de invloedrijke campagne van onze lokale vakbondspartner tegen seksuele intimidatie in een Indonesische kledingfabriek. Of de eerder gelanceerde Fair Fashion Think Tank. Door nog drie invloedrijke organisaties toe te voegen, waarvan er twee gevestigd zijn in kledingproductielanden, verwacht het partnerschap zijn impact in de hele industrie uit te breiden.
Om een nieuw normaal te creëren, zullen de organisaties samenwerken met belangrijke actoren in de kledingindustrie, zoals Europese kledingmerken. Door verantwoord zaken te doen spelen merken een cruciale rol in het verduurzamen van de industrie. Daarom beschouwt het consortium het als een cruciale stap om kledingmerken en fabrieken verantwoordelijk te houden voor hun gedrag.