Visie op Informele economie
Wat is de visie van Mondiaal FNV op informele economie?
Veel mensen zijn aangewezen op informeel werk, zonder bescherming, zonder een zeker inkomen, sociale zekerheid of pensioen. In veel landen gaat dit zelfs om een meerderheid van de inwoners. Terwijl ze net zoveel bijdragen aan de economie van een land als werknemers in vaste dienst. Informeel werkenden moeten als zelfstandige voldoende bescherming genieten. Vakbonden dienen ook hun belangen te behartigen.
Uitgangspunt
Werkenden in de informele economie dienen gelijke rechten te hebben als werknemers in de formele economie. Vakbonden kunnen veel betekenen voor deze werkenden. Door corona is opnieuw hun kwetsbare positie zichtbaar geworden. Via sociale dialoog met verschillende overheden en werkgevers valt er nog een wereld te winnen.
Welk duurzaam ontwikkelingsdoel staat centraal?
SGD 8: Eerlijk werk en economische groei
Strategische ambities informele economie
- Mondiaal FNV stimuleert het werven van leden onder informele werknemers;
- Mondiaal FNV helpt partners de sociale dialoog aan te gaan met overheid en werkgevers om de arbeidsomstandigheden van informeel werkenden duurzaam te verbeteren.
Doelen
Samen met de projectpartners streven we naar
- Een sociale dialoog waarin ook informeel werkenden zijn opgenomen;
- Een aanpak op maat, per land, sector en beroepsgroep.
Hoe
Ontwikkelen nieuwe strategieën
Mondiaal FNV ondersteunt partners in het organiseren van zelfstandige informele werknemers en het bepleiten van hun vraagstukken in de sociale dialoog. Nu er steeds meer nieuwe arbeidsverhoudingen ontstaan, die nieuwe informele werkstructuren met zich meebrengen, is het belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe strategieën.
Lobby
Mondiaal FNV lobbyt voor implementatie van ILO-aanbeveling 204 over de vrijheid van vereniging voor werknemers in de informele economie. We pleiten ervoor hen een stem te geven in het debat om informeel werk te formaliseren.
Achtergrondinformatie
De COVID-19-crisis brengt opnieuw het verschil aan het licht tussen de formele en informele sectoren. Informele werknemers waren de eersten die hun baan verloren. Zij moesten het vaak zonder sociale ondersteuning stellen die – in meer of mindere mate – wel beschikbaar was voor formele werknemers. Mondiaal FNV heeft onderzoek laten doen naar informele werkers in de informele sector (Oeganda, Ghana en India), in de formele sector (Colombia, Indonesië en Rwanda en Nepal) en in huishoudens (Peru); in sectoren met een groot aantal vrouwelijke werknemers (Ghana en Peru) en sectoren die door mannen worden gedomineerd (Colombia, Rwanda, Oeganda, Nepal, Indonesië en India). Daaruit blijkt dat verschillende strategieën nodig zijn om het informele werk te kunnen formaliseren.