Als je je (voormalig) werkgever aansprakelijk wilt stellen voor een beroepsziekte, dan moet je daarvoor bewijzen hebben. Je moet kunnen laten zien dat jouw werkomstandigheden niet goed waren en dat je daardoor ziek bent geworden. Ook moet je je zaak binnen een bepaalde tijd starten, je zaak kan namelijk verjaren. Dit zijn de voorwaarden voor het voeren van een succesvolle beroepsziekteclaim.
In het aansprakelijkheidsrecht, waaronder een beroepsziekteclaim valt, geldt een verjaringstermijn. Dit is de periode waarbinnen je een claim op kunt starten. Deze verjaringstermijn is 5 jaar voor beroepsziekten.
De verjaring start op het moment dat je te weten komt dat door je werk gezondheidsschade is ontstaan. Dit kan het moment zijn dat een specialist (arts of therapeut) je vertelt dat je klachten door je werk komen, of het moment waarop je definitief uitgevallen bent.
Na deze 5 jaar verjaart het recht op aanspraak en kun je dus geen schadevergoeding meer eisen, tenzij je binnen die termijn de verjaring 'stuit' (opschort) of al gestuit hebt. Is er geen stuitingsbrief verstuurd, dan is de beroepsziekte verjaard. Het is verstandig dit op tijd te doen en bij twijfel met ons te overleggen!
Het claimen van schade kost dus veel tijd en energie. Daarom pleit de FNV al jaren voor een Wet Aansprakelijkheidsverzekering Beroepsziekten (zie brief aan minister Asscher, dec. 2016; pdf). Maar zolang zo'n wet er nog niet is, gaat BBZ door met de huidige werkwijze. Want we komen op voor de slachtoffers van beroepsziekten die er nu al zijn en kunnen niet afwachten tot er iets geregeld is.
Een voorbeeld. Op 01-01-2018 stelde de revalidatiearts rsi vast. Je hebt tot 01-01-2023 de tijd om jouw werkgever hiervoor aansprakelijk te stellen. Binnen deze periode van 5 jaar moet de verjaringstermijn 'gestuit' worden. De verjaringstermijn wordt dan weer met 5 jaar verlengd.
Je vindt hier een voorbeeld van een stuitingsbrief die je kunt gebruiken. Je moet de brief natuurlijk aanpassen aan je eigen situatie. Verstuur de brief aangetekend naar de werkgever die je aansprakelijk stelt.
Er zijn uitzonderingen op deze verjaringstermijn, zoals bij asbest. Als je je bij ons meldt, kunnen wij uitzoeken of het bij jou om een uitzondering gaat.
Om je verhaal te ondersteunen heb je bewijzen nodig. Denk hierbij aan: