Veel mensen vinden belastingaangifte doen een lastige klus. Leuker kunnen we het misschien niet maken, maar wel makkelijker met deze 7 survivaltips.
Dit is misschien een open deur, maar toch vergeten jaarlijks zo’n 300 duizend mensen aangifte te doen. Terwijl het je erg makkelijk wordt gemaakt. De meeste mensen krijgen in januari of februari de jaaropgaaf van hun werkgever of uitkeringsinstantie. Op het moment dat je de jaaropgaaf ontvangt, kun je aangifte doen. Daarnaast krijg je automatisch bericht van de Belastingdienst waarin staat tot wanneer je belastingaangifte kunt doen. De uiterste datum is 1 mei. Ben je toch te laat? Krijg je ook nog een herinnering en een aanmaning van de Belastingdienst.
Schiet je gelijk in de stress bij de gedachte aan aangifte? Dan heb je ook de mogelijkheid om dit klusje direct uit te stellen. Je mag zonder te zeggen waarom, je aangifte 4 maanden vooruit schuiven, dus tot 1 september 2024. Heb je langer dan 4 maanden uitstel belastingaangifte nodig? Dan moet je van de Belastingdienst verplicht een reden opgeven bij de aanvraag. De Belastingdienst bepaalt dan of je recht hebt op uitstel.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Verzamel van te voren alle documenten. Dan zal de aangifte een stuk sneller en soepeler verlopen. Denk aan je jaaropgaaf van je werk of het UWV, het saldo-overzicht van je spaar- en bankrekeningen op 1 januari, je overzicht pensioen op 1 januari, de machtigingscode als je je aangifte uitbesteedt, een overzicht beleggingen en lijfrente, WOZ-beschikking 2023, overzicht betaalde hypotheekrente, alle documenten (over toeslagen en aanslagen) die je in 2023 hebt ontvangen van de Belastingdienst en een kopie van je aangifte over 2022.
Onder bepaalde omstandigheden en voorwaarden kun je aanspraak maken op toeslagen. Denk aan kinderopvang-, huur- of zorgtoeslag. Zorg dat je dit voor jezelf hebt uitgezocht vóór je aangifte doet. Je kunt deze toeslagen aanvragen tijdens je aangifte over 2023. Maar je kan ze ook eerder of later aanvragen.
Bepaalde kosten die je maakt, voor je huis, je studie of de zorg van jezelf en derden, kun je als aftrekpost opvoeren tijdens je aangifte. Zorg dat je van te voren weet welke aftrekposten jij over 2023 kan opvoeren en zorg voor bewijsstukken. Weten welke aftrekposten jij over je aangifte over 2023 mag opvoeren? Download onze gratis brochure ‘Betaal minder belasting! Aftrekposten voor jouw aangifte over 2023’.
Je kunt aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei. Het is vooral druk op de eerste en de laatste dagen van die periode. Ook vertelt de Belastingdienst dat je grote drukte kunt verwachten als het slecht weer is en weekend. Als je merkt dat je door drukte geen aangifte kunt doen, stel het dan een dagje uit. Wie trouwens voor 1 april aangifte doet, krijgt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst.
Wil jij graag dat iemand je helpt met het op tijd en correct invullen van je belastingaangifte en toeslagen? Klop dan aan bij Belastingservice FNV. In de brochure ‘Zo werkt Belastingservice FNV’ lees je alles over deze gratis dienst voor FNV-leden en hun partners. Zo weet jij met welke vragen je kan aankloppen, waarmee Belastingservice FNV je niet kan helpen en hoe en wanneer je je voor hulp bij de aangifte van je inkomstenbelasting kan aanmelden.