Na intensieve onderhandelingen lijkt het erop dat we eindelijk een overeenstemming hebben bereikt over de invulling van de cao UMC. We hebben natuurlijk jullie instemming nodig voordat we verder kunnen gaan. We zijn benieuwd naar jullie reactie over dit brede resultaat. Hieronder vind je al de informatie die jij moet weten over de nieuwe afspraken. Laat je stem aan ons weten! Je krijgt hierover nog apart bericht.
Ja, thuiswerkende functies binnen de cao UMC zijn aangepast tot maximaal € 2,35 (fiscaal onbelast in 2024). Ingangsdatum is de maand volgend op definitief akkoord.
Het begrip consignatie wordt toegevoegd aan de cao voor niet-zorgfuncties tot schaal 15.
JA! Er wordt afgestapt van lokale regelingen, en er komt een generatieregeling voor iedereen!
- Onderzoeker in opleiding (volgens artikel 2.4.4 van de cao UMC) kan de arbeidsovereenkomst op verzoek verlengen voor de duur van opgenomen geboorte- en ouderschapsverlof.
- Deze verlenging geldt naast de bestaande mogelijkheid bij zwangerschaps- en bevallingsverlof.
- Voor wetenschappers met een arbeidsovereenkomst volgens artikel 2.4.5 lid 4 sub a van de cao UMC geldt een vergelijkbare regeling, waarbij de wettelijk toegestane duur niet wordt overschreden.
- NFU en LAD, samen met de Jonge Specialist en het CMV, zullen in de cao 2024-2025 onderzoeken hoe de cao met betrekking tot arbeidsuren wordt toegepast.
- Het onderzoek richt zich op het verschil tussen daadwerkelijke werkuren en contractueel vastgestelde arbeidsuren, inclusief opleidingstijd.
- Binnen 3 maanden na het definitief afsluiten van de cao UMC wordt gestart met het onderzoek.
- Alle studenten van mbo-, hbo- en wo-opleidingen met stage bij een umc ontvangen stagevergoeding.
- Voorwaarde G komt te vervallen.
- Coassistenten alleen een onkostenvergoeding. Deze wordt per 1-3-2024 verhoogd naar € 120.
- Medewerkers van 60 jaar en ouder met minstens 10 jaar toelage voor avond- en/of nachtdiensten, zonder onderbreking van meer dan 12 mnd., krijgen een blijvende toelage (art 4.7.3.2 en 4.7.3.3).
- Medewerkers vanaf 57 jaar met minstens 5 jaar toelage voor avond- en/of nachtdiensten, zonder onderbreking van meer dan 6 mnd., krijgen hetzelfde voordeel (art. 4.7.3.3).
- Hoofdstuk 15 wordt gedurende de looptijd van CAO, samen met LAD, herzien met tegemoetkomingen voor al de generaties.
- Om de dienstbelasting te verdelen, dienen academisch medisch specialisten tot 62 jaar diensten te verrichten om in aanmerking te komen voor blijvende toelages voor verzwarende omstandigheden of 24-uursdiensten.
- Vanaf 62 jaar verrichten medisch specialisten diensten alleen op vrijwillige basis. De verschuiving van 60 naar 62 jaar gaat per 1-1-2025 in en kent een ingroeiregeling en groeit mee met verhoging AOW-leeftijd.
- Academisch medisch specialisten van 59 jaar of ouder hebben vanaf 1 januari 2025 de optie om geen diensten meer te verrichten, met een afbouwregeling voor toelages over een periode van 36 maanden.
- Na bereikbaarheids- of aanwezigheidsdiensten in de nacht hebben alle academisch medisch specialisten recht op minimaal 8 uur rusttijd of geen aansluitende (dag)dienst met patiëntenzorggebonden taken.
- Artikel 13.4 lid 1 is aangepast naar: arts-assistent krijgt 100% van de kosten van de studieactiviteiten (artikel 3.1 lid 3) vergoed.
- Volgens artikel 3.1 lid 9 vindt alle functie gebonden scholing plaats binnen werktijd.
Al met al is het een forse verbetering over de gehele breedte van de cao. Voor jullie besparingen in tijd of geld. Want dit brede resultaat is dus meer dan de 7% over 2 jaar! Reiskosten, uitgaande van 20 km enkele reis, is al 2% extra. Een extra vrije dag is 0.5% en omkleedtijd is tussen de 2 en 2,5%. Een mooie optelsom! Geef jouw stem aan ons door!