Wij maken ons oprecht zorgen over voortbestaan van dit mooie vak. Komt straks kraamzorg op een lijstje met verdwenen beroepen te staan? In deze podcastserie word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de kraamzorg.
Mag een werkgever je verzoeken om je verlofdagen op te nemen terwijl je eigenlijk ziek bent? Wat vinden kraamverzorgenden zelf van deze stelling? Hoe zit het precies? Tips en ervaringen van kraamverzorgenden. Gesprek over rechten en plichten tijdens ziekte.
Collega’s vertrekken om verschillende redenen, wat niet zonder gevolgen is voor de achterblijvers. Binnenkort starten nieuwe cao-onderhandelingen en de grootste vraag is natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat kraamzorg aantrekkelijk wordt voor nieuwe werknemers? Beluister het gesprek met een kraamverzorgende over het werk en de toekomst van de sector.
Bij kleine bedrijven stap je sneller op een collega af, ongeacht hun functie. Vaak ken je de privé-situaties van je collega’s, waardoor je je meer verbonden voelt met elkaar en de organisatie. Soms wordt zelfs gesproken over een familiegevoel. Ook is het gewoon om even bij te springen als dat nodig is. Hoe geef je je grenzen aan en kun je je grenzen goed bewaken?
Gesprek met een kraamverzorgende over het reilen en zeilen bij een kleine kraamzorgorganisatie en over de toekomst van de kraamzorg.
In gesprek met een kraamverzorgende, een van de grondleggers van de BAR FNV (Branche Advies Raad) voor de Kraamzorg, 47 jaar werkzaam in de sector. Het gesprek gaat over over passie voor het vak en over het verleden en de toekomst van de kraamzorg.
Tot heden hebben wij voornamelijk kraamverzorgenden geïnterviewd. Deze keer een intiem kijkje achter de schermen. Een gesprek met een moeder. Kraamzorg door de ogen van een kraamvrouw. Wat is eigenlijk noodzakelijke zorg?
Is digitalisering een onontbeerlijk deel van de oplossing voor de problemen in de kraamzorg? Noodoplossing die nooit weggaat of een kans op een betere zorg? Een gesprek over kraamzorg anno 2024, minder personeel, minder kraamzorg.
Vakbondsbestuurder Andreas blikt terug op het jaar 2023 en kijkt vooruit naar 2024. Het jaar 2023 was een veelbewogen jaar. Een jaar waarin kraamverzorgenden vol verwachtingen uitkeken naar de cao-onderhandelingen. Het jaar is inmiddels voorbij en er is nog steeds geen cao. Wil je meer weten? Luister naar de vijfde aflevering van Kraamcast
Vakbondsbestuurder Andreas praat met vijf werknemers, leden van de BAR (Branche Advies Raad) van de kraamzorg. In voorgaande afleveringen spraken we over toekomst van de kraamzorg. In deze aflevering staat centraal de vraag: hebben kraamverzorgenden de toekomst? In deze aflevering praat ik met vijf professionals over hun werk. Hoe ziet de wereld van de kraamzorg eruit door de ogen van kraamverzorgenden? Ben je nieuwsgierig, luister naar de vierde aflevering van de Kraamcast.
Vakbondsbestuurder Andreas praat met drie werknemers over de toekomst van de kraamzorg. Wat als er geen kraamzorg meer is in Nederland. Wat dan? Wat zijn dan de gevolgen? Luister naar de podcast.
Vakbondsbestuurder Andreas praat met Feli Escarabajal, onderhandelaar voor de cao Kraamzorg. Heel veel cao’s werden afgelopen maanden afgesloten met een forse loonsverhoging, zoals bij de ziekenhuizen, de GGZ en de kinderopvang. Hoe zit het met de cao Kraamzorg? Luister naar de podcast.
Vakbondsbestuurder Andreas praat met Annemiek van de BAR (brancheadviesraad) van FNV Zorg & Welzijn over hun inspanningen om dit prachtige vak te behouden. De BAR heeft een kernboodschap opgesteld. Een van de stellingen (hoe kan het ook anders) is ‘Goede kraamzorg kan niet zonder goede arbeidsvoorwaarden’. De hele podcast kun je hier beluisteren.
Wil je ook meepraten over de toekomst van de Kraamzorg, mail dan naar Andreas Prochniak via andrzej.prochniak@fnv.nl.