Anna de Nobel-Tatarlis werkt met ruim 16 jaar ervaring als apothekersassistent in Gorinchem. Ze is een van de duizenden apothekersassistenten die staken voor een fatsoenlijke cao.
“Zorgverlener zijn zit in mijn bloed, mijn moeder is jarenlang fulltime verpleegkundige geweest en mijn zusje is doktersassistent. Ik wilde wel de andere kant van het zorgvak zien, namelijk het werken met medicijnen. Na een snuffelstage op mijn veertiende wist ik het zeker. Ik werk zowel in een openbare apotheek alsmede in de dienstapotheek in het ziekenhuis.
Wat ik zo leuk vind aan mijn werk is het klantcontact. Het is hier echt nog ons kent ons. Je hebt nauwe contacten met klanten, huisartsen en specialisten in ziekenhuizen. Zo kun je echt zorg verlenen. Het is een mooi en interessant vak met vele uitdagingen. Je bent als gediplomeerd apothekersassistent nooit uitgeleerd door de snelle en vele ontwikkelingen die er op medisch vlak gemaakt worden. Er wordt een bepaald niveau van je verwacht waar je aan voldoet door veel leerzame en interessante cursussen te volgen.
Het is dan ook belachelijk dat voor zo’n verantwoordelijk beroep onze CAO zo triest gesteld is. Dat vele collega's bijvoorbeeld een dag niet kunnen missen als ze mee willen staken, omdat je zo weinig betaald krijgt. Als je start als apothekersassistent verdien je net iets meer dan het minimumloon. Dan zou je als starter net zo goed ergens anders kunnen werken met minder verantwoordelijkheid. Volgend jaar gaat het WML weer omhoog wat inhoud dat gediplomeerde apothekersassistenten al een trede hoger gezet moeten worden bij de huidige CAO, omdat ze anders zelfs onder het WML zouden zitten. Als de lonen niet omhoog gaan zijn er straks geen apothekersassistenten meer.
Aan de balie krijg we veel te maken met onbegrip van klanten. De prijzen voor medicijnen in Nederland zijn de afgelopen jaren flink gedaald, mede door het beleid van de zorgverzekeraars. Hierdoor zijn de prijzen momenteel laag vergeleken met andere landen. Door deze tekorten aan medicijnen en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars krijgen klanten niet de medicijnen die ze gewend zijn. Zorgverzekeraars hebben een voorkeur voor een bepaald merk, omdat het bijvoorbeeld goedkoper is. Maar dit beleid is enorm veranderlijk. Dan krijg je de ene keer merk A en de volgende keer merk B. Dat valt niet uit te leggen aan mensen. Dit leidt veel tot onbegrip en agressie. We maken niet de regels, maar vangen wel de klappen op.
Daar komen de medicijn tekorten er nog bij. Omgerekend is er bijna 1 apothekersassistente per week fulltime bezig met het zoeken voor alternatieven van medicijnen. Dit verhoogt de werkdruk alleen maar, naast het uitvoeren en uitleggen van het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars.
Voor zo'n grote verantwoordelijkheid lopen we een schandalige 20 procent achter op inflatie en er is 400 tot 500 euro netto verschil met collega's in de ziekenhuizen. Dat moet niet kunnen! En waar de OVA gelden voor onze salarisverhoging al die jaren heen zijn gegaan? Helaas is daar tot op heden nog geen concreet antwoord op gekomen.
Nu zijn de werkgeversorganisaties naar de rechter gegaan om een kort geding aan te spannen. Er is al vele malen een veiligheidsoverleg gevoerd om de spoedzorg op een verantwoorde manier door te kunnen laten gaan zoals op alle andere actie dagen. De apothekers zijn verantwoordelijk om spoedzorg te leveren. Hier is 1 apotheek geopend voor spoedzorg tijdens de landelijke stakingsdagen waar meerdere mensen aanwezig zijn voor het vierogenprincipe. Chronische patiënten die hun medicatie periodiek via herhaalservice en baxters geleverd krijgen zijn voorzien van medicatie die zij eventueel via de afhaalautomaat kunnen halen. Gelukkig zijn vrijwel alle patiënten enorm begripvol over onze acties en steunen ze ons van harte!
Het is nu echt 1 voor 12. De werkdruk is nu al hoog. Als er straks nog minder apothekersassistenten zijn, dan zal de werkdruk alleen maar verder stijgen. Dan is er een grotere kans op fouten en komt de gezondheid van mensen in gevaar. Juist om dit te voorkomen blijven we door gaan met actie voeren! We doen het niet alleen voor onszelf, maar zeker ook om zorg op niveau te kunnen blijven verlenen.
Samen staan we sterk.
Steun de apotheekmedewerkers in hun strijd voor een goede cao: