Datum: Vrijdag 9 februari
Tijd: 10.30 – 15.30 uur
Locatie: FNV-kantoor Groningen, Leonard Springerlaan 23
Chronobiologie – Het probleem als je van je nacht je dag maakt
Hoe beïnvloedt de biologische klok je leven, als je onregelmatig werkt? Door op je biologische klok te kijken, kun je beter presteren, ga je je beter voelen, beter slapen en blijf je op de lange termijn gezonder.
Spreker is dr. Marijke C. M. Gordijn, chronobiologe; gastdocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Schrijfster van het boek ‘De klok met duizend wijzers’.
Roosteren: het proces van het regisseren van de toekomst
In deze lezing staan de innovaties in het roosteren en samen veranderen centraal. Plannen en roosteren is een proces van het regisseren van de toekomst. Hoe kun je innovaties doorvoeren met als resultaat een betere balans werk-privé. Na deze lezing heb je meer inzicht in gedrag en veranderkunde als het gaat om roosters en inzet van personeel.
Spreker is drs. Henk Jan Messchendorp, veranderkundig adviseur zelfroosteren en plannen is een vak (Radboud UMC). Schrijver van het boek: ‘Flexibiliteit: het vermogen van organisaties en mensen om te veranderen’.
FNV-onderzoek: Gevolgen van bezuinigingen op roosters en werkdruk
De FNV is een onderzoek gestart onder medewerkers in de gehandicaptenzorg naar de gevolgen van bezuinigingen op roosters en werkdruk. Aanleiding was dat er veel meldingen bij de FNV binnenkwamen van medewerkers die zich hierover zorgen maken. Het onderzoek loopt nog. We bespreken de 1e resultaten.
Sprekers zijn Rian van Nispen, beleidsadviseur FNV Zorg & Welzijn en Saida Youssef, cao-onderhandelaar Gehandicaptenzorg en leden van de Branche Adviesraad FNV Gehandicaptenzorg.
In het middagprogramma ga je zelf aan de slag. Iedere deelnemer kan aan alle workshops meedoen.
Workshop A: Speel het grote roosterspel!
In deze workshop nemen we je mee in de ‘geheimen’ van het roosterproces en laten we je zien hoe door een spel te spelen patronen kunt doorbreken. Door de stellingen die je voorgelegd krijgt en door met elkaar in gesprek te gaan, leer je met de dilemma’s van het roosteren omgaan.
Workshop B: 100% inroosteren? Het kan!
Zorginstelling de Zijlen is hard op weg naar 100% inroosteren om de medewerkers een betere balans tussen werk en privé te geven. De roosteraars vertellen over de ervaringen die zij hebben opgedaan met jaargesprekken en vastleggen van arbeidspatronen. Ze laten zien welke tools zij hebben ontwikkeld om 100% inroosteren te kunnen realiseren in de dagelijkse praktijk.
Workshop C: Is kunstmatige intelligentie (AI) toepasbaar in roostering?
AI, zorg of zegen? Is kunstmatige intelligentie toe te passen in de roostering? Is het een zorg of een zegen voor werknemers en werkgevers? Aan de hand van voorbeelden gaan we hierover met elkaar in gesprek.