Goede arbeidsvoorwaarden, gezonde werkomstandigheden en een eerlijk salaris. Deze en andere afspraken staan allemaal in jouw cao. Tijdens het komende cao-traject gaan we met werkgevers onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een cao komt niet zomaar tot stand. Daar gaat vaak een lang traject aan vooraf. Welke stappen zetten we, met wie en op welk moment?
In deze fase verzamelen we input van zoveel mogelijk slagerijmedewerkers, zodat we jullie wensen kunnen meenemen in de nieuwe cao.
Cao-onderhandelingen beginnen met de voorstellenbrief. Hierin staan onze eisen voor de nieuwe cao Slagersbedrijf. Voor de brief hebben we ook de enquête-uitkomsten als input gebruikt. Samen met de slagerij-kaderleden stellen we de voorstellenbrief op. Deze deelt onze onderhandelende bestuurder voorafgaand aan de onderhandelingen met de werkgeversorganisaties.
Er komen meerdere onderhandelingsrondes met werkgevers om tot overeenstemming te komen over jouw arbeidsvoorwaarden. Onze FNV-bestuurders Ilja Philippen- Nijssen en Cem Lacin zullen namens de leden onderhandelen over de cao. Zij worden bijgestaan door kaderleden, actieve vrijwilligers van de FNV werkzaam in de slagerijen. Tijdens de onderhandelingen gaan we ons inzetten voor zaken, die belangrijk zijn voor jouw als slagerijmedewerker. Deze onderwerpen staan in onze voorstellenbrief.
De onderhandeldata voor de cao Slagersbedrijf:
Een onderhandelingstraject kent de volgende uitkomsten:
Indien de meerderheid van de leden akkoord is met het resultaat dan kunnen we de cao afsluiten. Daarna schrijven we de definitieve cao-tekst en wordt de cao gepubliceerd. Als de nieuwe cao er is, vragen we de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de cao algemeen verbindend (AVV) te verklaren. Daarna geldt de cao voor iedereen die in de slagerssector werkt.