Als vrachtwagenchauffeur moet je je aan veel regels houden. Denk bijvoorbeeld aan verkeerswetgeving en de rij- en rusttijden volgens Europese verordening. Maar hoe zit het eigenlijk als de werkdruk zo hoog is dat je van jouw werkgever een opdracht krijgt waardoor je gedwongen wordt die regels te overtreden? VNB geeft antwoord.
Als werknemer moet je alle opdrachten die je van jouw werkgever krijgt, uitvoeren als deze opdrachten redelijk zijn. Een opdracht om regels te overtreden is geen redelijke opdracht.
Jouw werkgever heeft de verplichting om er in de planning voor te zorgen dat jij je aan de verkeerswetgeving en rij- en rusttijden kunt houden. Deze verplichting houdt natuurlijk ook in dat jouw werkgever er niet op mag aandringen dat jij de regels overtreedt.
Overtredingen kunnen voor jou veel ernstigere gevolgen hebben dan alleen een boete. Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval terwijl je jouw rijtijd hebt overschreden, ben je hiervoor zelf verantwoordelijk. Dit kan dan ook flink hogere straffen opleveren.
Ook eventuele punten op je rijbewijs of een aantekening in jouw justitiële documentatie kan een werkgever nooit van jou overnemen.
Daarnaast ben je als chauffeur altijd als eerste in beeld en als het eenmaal is misgegaan, geeft een werkgever vaak niet thuis. Vooral als de belofte tot betaling mondeling wordt gedaan, heb je niets om op terug te vallen en zul je alsnog zelf moeten betalen.
Met een verlopen rijbewijs mag je niet meer rijden. Ook niet wanneer je de verlenging al hebt aangevraagd. Rijden met een verlopen rijbewijs kan problemen met de politie opleveren wanneer je wordt aangehouden, maar ook met de verzekeringsmaatschappij mocht je een ongeluk krijgen.
Is je rijbewijs verlopen, overleg dan met je werkgever over vervangende werkzaamheden tot jouw nieuwe rijbewijs er is.
Probeer er eerst samen met jouw werkgever uit te komen. Lukt dat niet? Wanneer jouw bedrijf een ondernemingsraad heeft, kun je het probleem daar voorleggen. Een ondernemingsraad moet namelijk ook toezicht houden op de arbeidstijden.
Natuurlijk kun je met vragen over rij- en rusttijden, verkeerswetgeving en overtredingen ook altijd contact opnemen met VNB via transport@fnv.nl
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) is verantwoordelijk voor de handhaving van de rij- en rusttijden. Ook hier kun je terecht met vragen of om een melding te doen.
Kijk voor meer informatie op de website van de ILenT.
Als er tussen jou en je werkgever een arbeidsconflict is ontstaan, bijvoorbeeld omdat je hebt geweigerd de regels te overtreden, dan kun je als FNV-lid juridische ondersteuning krijgen. Neem hiervoor contact op met het contactcenter van de FNV.
VNB is opgericht ter bevordering van de naleving en handhaving van de cao in de sector Transport en Logistiek. Niet alleen FNV-leden, alle werknemers in de sector kunnen gebruikmaken van de diensten van VNB. De stichting werkt nauw samen met FNV Transport & Logistiek.