Je boodschappen betalen, je huis, de voetbalclub voor je kinderen. Dat is moeilijk als je zonder werk zit. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. En dan kun je bijstand aanvragen. Wij vertellen je er alles over.
Een bijstandsuitkering vraag je aan bij de gemeente. Of je bijstand krijgt, wanneer, hoeveel en voor hoe lang? Dat hangt af van een aantal factoren.
Je krijgt bijstand als je heel normale dingen niet meer kunt betalen. Denk aan je boodschappen, je huur of hypotheek, je kleren of de voetbalclub voor je kinderen.
Je krijgt geen bijstandsuitkering als je:
Je krijgt in de bijstand een deel van het minimumloon. Dat is het loon dat je minstens hoort te verdienen als je zou werken.
Woon je met meer dan 1 volwassene in je huis? Dan krijg je minder uitkering. Dit heet de kostendelersnorm.
Zit je in de bijstand? Dan moet je blijven zoeken naar werk. Je hebt een sollicitatieplicht. Je moet per week minimaal 1 keer solliciteren. Bijvoorbeeld met een brief, een gesprek of door je in te schrijven bij een uitzendbureau.
Je moet niet alleen solliciteren tijdens je uitkering, maar ook voordat je weet je je baan verliest. Als je je uitkering aanvraagt, schrijf je meteen in als werkzoekende bij het UWV.
Bij de FNV kun je terecht voor loopbaanadvies, trainingen en workshops om weer een baan te vinden.
Ook als je in de bijstand zit, laat de FNV je niet barsten. Kom je amper rond? Heb je schulden? Wil je hulp bij het krijgen van extra geld van je gemeente? Onze financieel adviseurs zijn er voor jou. Ook hebben wij een budgetcoach. Die helpt je met je geld omgaan en bij je schulden.
Als je een erg laag inkomen hebt, zijn er voor jou speciale potjes met geld. Dat noemen we gemeentelijke toeslagen.