Pensioen is in de eerste plaats uitgesteld loon en daarom een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Veel werknemers bouwen via de werkgever aanvullend ouderdomspensioen op door een maandelijkse bijdrage bij een pensioenfonds of een particuliere verzekeraar.
Bij 40 dienstjaren bedraagt het ouderdomspensioen samen met de AOW-uitkering doorgaans zo’n 70 procent van het gemiddelde loon. Voorwaarde is wel dat er tijdens de loopbaan altijd pensioen is opgebouwd. De pensioenoverzichten van de huidige en vroegere werkgevers geven aan waarop je ongeveer recht hebt. Het gaat om bruto bedragen. Wil je weten hoeveel pensioen je gaat krijgen, ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl. Het gebeurt regelmatig dat mensen een werkperiode vergeten waarin ze een deel van het pensioen hebben opgebouwd. Check je arbeidsverleden en vorige werkgevers daarom goed.
Er is een wetgeving in voorbereiding die het mogelijk maakt dat per 1 januari 2024 je als je met pensioen gaat eenmalig een bedrag van 10 procent van je totale ouderdomspensioen in één keer kan laten uitbetalen. Dit heeft wel gevolgen voor de hoogte van je levenslange ouderdomspensioen daarna.
FNV knokt voor een goed pensioen voor iedereen. Op basis van de afspraken in het Pensioenakkoord werkt FNV aan meer perspectief, behoud van koopkracht, meer transparantie en een persoonlijker pensioen dat beter aansluit bij de ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.
Op de website van de Rijksoverheid kun je lezen dat de meeste pensioenfondsen en pensioenverzekeraars nu al verschillende keuzemogelijkheden bieden rondom pensionering. Op de website van jouw eigen pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar) kun je ook lezen welke verschillende keuzemogelijkheden je hebt als je met pensioen gaat. Denk aan:
Per 1 januari 2024 komt daar waarschijnlijk dus de mogelijkheid bij om eenmalig een bedrag van 10 procent op te nemen. Dit leidt er wel toe dat het ouderdomspensioen dat je daarna krijgt lager zal zijn. Ook kan het invloed hebben op je recht op een huur- of zorgtoeslag. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je een keuze maakt. Je pensioenuitvoerder kan je daarmee helpen. FNV Seniorenleden krijgen hierover ook informatie via onze nieuwsbrieven en webinars. Meld je daarom aan op fnv.nl/senioren voor onze nieuwsbrief als je die nog niet ontvangt of bekijk ons aanbod aan webinars op fnv.nl/activiteiten. Voor specifieke vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met ons Contactcenter (088 - 368 0 368).
Je kunt een pensioengat oplopen als je:
We onderscheiden vier soorten pensioeninstellingen. Bedrijfstakpensioenfondsen regelen de pensioenen voor werknemers in een bepaalde sector. Alle werkgevers die activiteiten verrichten die onder de werkingssfeer van een verplicht pensioenfonds vallen, moeten zich bij dat pensioenfonds aansluiten. Het pensioen van hun werknemers moet bij dat fonds worden ondergebracht. Daarnaast zijn er ondernemingspensioenfondsen. Veel grote ondernemingen zoals Shell, KLM, AKZO, Philips en Ahold hebben zo’n ondernemingspensioenfonds. Tot slot kan een werkgever zijn pensioenregeling onderbrengen bij een verzekeraar of een premiepensioen instelling (ppi).
Een goed pensioen voor de toekomst kan niet zonder een goed wettelijk kader. De FNV streeft naar pensioenregelingen waarin solidariteit en collectiviteit behouden blijven, waarin voldoende ruimte is voor eigen keuzes en flexibiliteit en waarin meevallers en tegenvallers evenwichtig over generaties worden gespreid. In onze pensioenvisie lees je hier meer over. Bijvoorbeeld dat FNV-leden vooral de hoogte en startdatum willen kunnen kiezen binnen een bepaalde bandbreedte en meer zeggenschap willen houden over hun pensioen.
Elk pensioenfonds heeft ook een Verantwoordingsorgaan (VO) of belanghebbendenorgaan waarin werknemers, deelnemers, gepensioneerden en de werkgever toezien op goede uitvoering van het te voeren pensioenbeleid.
Begin juli 2020 stemde de FNV in met de uitwerking van het pensioenakkoord. In dat akkoord staan belangrijke afspraken over de AOW-leeftijd, eerder stoppen met werken en een nieuw pensioencontract. Maar hoe zit dat nou eigenlijk allemaal? Over de inhoud kun je informatie vinden over als je bijna met pensioen gaat en over de stand van zaken en gevolgen van de nieuwe Wet Toekomst Pensioen (WTP) op www.fnv.nl/goedpensioen.
Bekijk hieronder de collectieve en individuele diensten die FNV Senioren biedt.