Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, heeft dit onder andere gevolgen voor het belastingtarief, de heffingskortingen en het vermogen.
Let op: zeker in het eerste jaar dat je AOW krijgt is de loonheffingskorting een aandachtspunt. Soms moet je belasting bijbetalen. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst. Als lid van FNV Senioren kun je gebruikmaken van de gratis FNV-belastingservice. Bekijk hiervoor onderstaande verwijzingen.
FNV biedt Betaal geen cent teveel, Survivaltips belastingaangifte en Belasting, boxen, tarieven aan. Hier kun je terecht voor de Gratis belastinghulp voor leden.
De Belastingdienst voert de volgende toeslagenregelingen uit na pensionering:
Bekijk de informatie over deze toeslagen bij de Belastingdienst en op onze website advies bij geldzorgen.
Uit onderzoek van diverse ouderenorganisaties blijkt dat senioren soms geen gebruik maken van de toeslagen waar ze recht op hebben. Wanneer je alleen AOW hebt of AOW en een klein aanvullend pensioen, kan het zijn dat je recht hebt op zorg- of huurtoeslag, terwijl je daar geen recht op had toen je nog werkte. Ook kan het zo zijn dat de partner onverhoopt overlijdt of het huishoudinkomen daalt. Hierdoor kan recht op zorg- of huurtoeslag ontstaan. Verder zorgt een wijziging van de Wet op de huurtoeslag er sinds 1 januari 2020 voor dat iemand niet langer, door een kleine stijging van het inkomen, direct het recht op zorg- of huurtoeslag verliest.
Om de forse stijging van de energierekening van huishoudens en bedrijven deels te compenseren, neemt de overheid verschillende maatregelen in 2022. Huishoudens met een laag inkomen krijgen bovendien een extra eenmalige energietoeslag van ongeveer € 1.300. De FNV heeft een aantal veelgestelde vragen over de energietoeslag voor je op een rij gezet.
Elk jaar stuurt de gemeente een aanslag gemeentelijke belastingen. Heb je een laag inkomen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding van die belasting of je hoeft een deel daarvan niet te betalen. Of je kwijtschelding krijgt, hangt af van je persoonlijke financiële situatie. Elke gemeente kan eigen regels stellen.
Je kunt in je eigen gemeente navragen of kwijtschelding mogelijk is voor onroerende zaakbelasting (OZB woningen), rioolheffing, afvalstoffenheffing en/of hondenbelasting. De gemeente stelt regels voor wie in aanmerking komt voor kwijtschelding. Denk daarbij aan je financiële ruimte en/of vermogen (en dat van een partner en/of huisgenoot) en of je een eigen woning en/of andere bezittingen hebt.
Ben je lid van de FNV en heb je een laag inkomen, dan kun je voor hulp en advies terecht bij de Adviseur Sociale Voorzieningen.
Op www.toeslagen.nl kun je zien of je in aanmerking komt voor een toeslag en een aanvraag indienen. Voor vragen kun je contact opnemen met de Belastingtelefoon 0800-0543. Twijfel je of je recht hebt op een toeslag of heb je vragen? Dan kun je terecht bij de FNV-belastingservice.