Sociale ontwikkelbedrijven is de naam die steeds vaker wordt gebruikt voor SW-bedrijven of sociale werkbedrijven. Het is een naam die door de FNV is bedacht. We hebben die naam bedacht omdat het volgens ons anders moet en kan.
Nog steeds hebben teveel mensen met een arbeidsbeperking geen werk. Zij zijn afhankelijk van wat de gemeente voor hen regelt: een beschutte baan of een garantiebaan. Wij vinden dat niet goed. Wij willen dat gemeenten meer gebruik maken van de SW-bedrijven zodat meer mensen met een arbeidsbeperking een baan krijgen.
SW-bedrijven zijn erin gespecialiseerd om mensen met een arbeidsbeperking te helpen bij het vinden en houden van een baan. Dat hoeft niet, zoals vroeger, in het SW-bedrijf te zijn. Het kan bijvoorbeeld eerst in het SW-bedrijf en daarna bij een gewone werkgever. Of met hulp van het SW-bedrijf meteen bij een gewone werkgever. Het SW-bedrijf is dus een soort springplank om een baan te vinden, of een vangnet voor als het bij een gewone werkgever toch niet lukt. Daar hoort ook veel aandacht voor ontwikkeling bij. Daarom vinden we het tijd voor een nieuwe naam: sociale ontwikkelbedrijven.
Er is natuurlijk meer nodig dan alleen een nieuwe naam. We hebben een plan uitgewerkt dat ervoor moet zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking recht hebben op begeleiding naar werk via een sociaal ontwikkelbedrijf. Zij kunnen hiervoor aankloppen bij hun gemeente en die moet dat vervolgens regelen. Dat plan heet Recht op werk. Meer informatie over ons plan vind je hier.
Door invloed uit te oefenen op de lokale en landelijke politiek proberen we het plan om te laten zetten in wetgeving. We zijn daar al een tijdje mee bezig en komen iedere keer een stapje verder. Met jouw hulp lukt dit nog beter. Samen kunnen we de regels veranderen. Want iedereen heeft #rechtopwerk.
Kijk hier naar de filmpjes van Alexander, Christina, Wilma, Tristan en Wopke waarin zij vertellen wat een sociaal ontwikkelbedrijf voor hen betekent.