Op 1 mei 2021 wordt de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) zwaar werk formeel van kracht en kun je je voor deze regeling aanmelden. Wat houdt deze regeling in en hoe werkt het precies?
Als uitvloeisel van het Nationaal Pensioenakkoord kunnen werknemers in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche maximaal 3 jaar voor hun AOW-datum een beroep doen op de RVU-regeling en zo eerder stoppen met werken. Als je deelneemt aan de regeling, krijg je maximaal 3 jaar lang, tot aan de AOW-datum, een maandelijkse RVU-uitkering (ter hoogte van de AOW-uitkering). Je moet hiervoor stoppen met werken en geen betaald nieuw werk meer beginnen.
Aan de RVU kun je deelnemen als:
De RVU-uitkering is in 2021 bruto € 1.847 per maand. Dit is inclusief vakantiebijslag. Deze uitkering is gebaseerd op de netto AOW-uitkering. Werk je minder dan 38 uur per week, dan krijg je een uitkering naar rato van je deeltijdpercentage.
De hoogte van de RVU-uitkering wordt ieder jaar wettelijk bijgesteld aan de hand van de wijzigingen in de hoogte van de AOW-uitkering. Hoe hoog de netto uitkering is in een individueel geval kan verschillen, bijvoorbeeld vanwege het wel of niet toepassen van een heffingskorting. We adviseren daarom om vooraf advies in te winnen van een financieel adviseur.
Stap 1: Minimaal 3 maanden en maximaal 6 maanden voordat je uit dienst wilt treden meld je je aan bij stichting RVU via www.mvtrvu.nl
Stap 2: Binnen 2 weken hoor je of je aanvraag is goedgekeurd. Pas als de aanvraag is goedgekeurd moet je je baan opzeggen.
Stap 3: Binnen 6 weken stuur je je schriftelijke bevestiging opzegging van je arbeidsovereenkomst naar de RVU toe, inclusief bevestiging van je werkgever.
Stap 4: Je RVU-uitkering is een feit. Belangrijk is wel: je kunt hierna geen nieuw betaald werk meer beginnen.
Hou er rekening mee dat er een wachtlijst kan worden ingesteld als er heel veel aanmeldingen zijn.
Uiterlijk 31 december 2022 is de laatste mogelijkheid om je aan te melden voor deelname. Het is nog niet bekend of de regeling na deze periode wordt voortgezet. Dat wordt pas besproken bij nieuwe cao-onderhandelingen.
Wil je meer informatie over de regeling?