Het komt steeds vaker voor in bedrijven dat werknemers ingeleend worden via een payrollbedrijf of een uitzendbureau. Met invoering op 1 januari 2020 van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is er een wettelijk verschil tussen payroll en uitzenden. Wat is het verschil tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau?
Bij payrollen word je aangenomen, geworven en geselecteerd, door het bedrijf waar je gaat werken. Het bedrijf besteedt de organisatie van het werk uit aan een payrollbedrijf. Dit verzorgt de salarisbetaling, de loonstrook, de belasting- en premieafdrachten, de verzuimbegeleiding als je ziek bent, enzovoort. Als er door sluiting of faillissement geen werk meer is bij het bedrijf waar je werkt, zorgt de payrollonderneming voor ander tijdelijk of vast werk (afhankelijk van je contract) of regelt het ontslag en de ontslagvergoeding.
Omdat het payrollbedrijf geen uitzendbureau is, val je niet onder de uitzend-cao. Tot 1 januari 2020 is dat overigens wel het geval. Maar vanaf die datum gelden alle arbeidsvoorwaarden die er zijn bij de inlener onverkort voor payrollwerknemers. Uitgezonderd is nog de pensioenregeling van de inlener. Maar vanaf 1 januari 2021 geldt ook deze of een andere wettelijk vastgelegde pensioenregeling. Tot die tijd bouw je nog pensioen op in de StiPP pensioenregeling (StiPPensioen.nl).
Word je uitgezonden door een uitzendbureau, dan ben je ook in dienst bij het uitzendbureau. Het uitzendbureau zoekt een baan voor je en zet je aan het werk bij een inlener (het bedrijf of de instelling waar je gaat werken). Het uitzendbureau zorgt voor je salarisbetaling, loonstrook, belasting- en premieafdrachten, de verzuimbegeleiding als je ziek bent, enzovoort. Als er geen werk meer is bij de inlener, stopt je dienstverband en/of moet het uitzendbureau ander werk voor je zoeken. Afhankelijk van of je een uitzendovereenkomst met uitzendbeding of zonder uitzendbeding hebt en je wel of niet een schriftelijke verklaring loonuitsluiting hebt, heb je wel of niet recht op (tijdelijke) loondoorbetaling en vervangend werk.
Uitzendkrachten worden in bedrijven vaak lager betaald dan hun vaste collega’s. Terwijl je als uitzendkracht wel recht hebt op hetzelfde loon. Dat is geregeld in de uitzend-cao. Je bouwt als uitzendkracht ook vaak veel minder pensioen op (StiPPensioen.nl). Bedrijven kiezen daarom graag voor de inzet van een uitzendkracht dan een vaste kracht aan te nemen.