Het zal je bekend zijn dat er een nieuwe pensioenwet is aangenomen die tot gevolg heeft dat alle pensioenregelingen in Nederland omgebouwd moeten worden naar de nieuwe wettelijke regels. Dit is een ingewikkeld proces. Er is bijna twee jaar overleg geweest tussen de vakbonden en Achmea over de nieuwe pensioenregeling, maar uiteindelijk hebben we overeenstemming bereikt.
Het woord is nu aan de FNV-leden
Alleen als jij instemt, gaat FNV Finance de afspraken ondertekenen. Waar gaat het over en waarvoor vragen we jou als FNV-lid om een oordeel te geven:
Keuze pensioensysteem
- De nieuwe wet gaat uit van een geheel ander systeem van pensioenopbouw. In de huidige pensioenregeling bouw je elk jaar dat je bij Achmea werkt pensioenrechten op. Het nieuwe systeem gaat uit van persoonlijke pensioenpotjes. Binnen dit systeem is de keuze tussen een solidaire premieregeling (SPR) en een flexibele premieregeling (FPR). Het is een compromis geworden: een flexibele premieregeling met solidaire kenmerken. Die solidaire kenmerken zijn onder andere een risicodelingreserve die grote schommelingen in de pensioenuitkering voorkomt en een collectief belegd vermogen van de gepensioneerden.
Pensioenpremie
- De nieuwe pensioenwet maximeert de pensioenpremie: de premie voor het ouderdomspensioen is maximaal 30% van de pensioengrondslag. Achmea wilde dat in eerste instantie niet betalen. Nu is toch de afspraak gemaakt dat de pensioenpremie 30% is. Maar over de exacte verdeling van de premie tussen werkgever en werknemers zijn we het nog niet helemaal eens. Bij de volgende cao-onderhandelingen komt de betaling van de laatste 1,6% premie op tafel. Zeker is dat er 30% premie naar het pensioenfonds gaat.
Verdeling reserves
- Bij de overgang gaan alle opgebouwde pensioenrechten over naar het nieuwe systeem. Dat is bij wet geregeld. We hebben erg lang gesproken over de verdeling van de reserves. Daar hebben alle deelnemers recht op: Achmea-werknemers, gepensioneerden en slapers (ex-werknemers die nu elders werken, maar nog een stukje pensioen bij het Achmea pensioenfonds hebben). We denken dat de afspraken nu zodanig zijn, dat iedere partij een evenredig deel krijgt. Daarbij hebben we uitdrukkelijk gekeken naar niet-uitgevoerde indexaties en naar de werknemers die als gevolg van de systeemwisseling te weinig pensioen zouden kunnen opbouwen (ongeveer leeftijd 40 - 55 jaar).
Verschillende documenten over de gemaakte afspraken
Bekijk hier de volledige tekst van alle afspraken.
Lees hier de verkorte versie van de afspraken.
Klik hier voor de infographic van de afspraken.
Hier vind je het verzoek over invaren.
Laat je informeren tijdens een van de Webinars
Wij houden drie digitale bijeenkomsten (Webinars) waar wij de afspraken nader uitleggen en waar je de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen. Doe mee met één van deze bijeenkomsten:
Alle bijeenkomsten zijn voor alle leden toegankelijk (werknemers van Achmea, gepensioneerden en slapers). De bijeenkomst op 11 november zal iets meer gericht zijn op specialisten, medewerkers, gepensioneerden en slapers die meer dan gemiddeld pensioenkennis hebben. Noteer de data van de Webinars in je agenda!
Breng je stem uit
Je ontvangt een nieuwsbrief van een onafhankelijk bureau met een link waarmee je kunt stemmen. Je kunt nu of op een later tijdstip je stem uitbrengen. De stemming sluit op vrijdag 22 november om 23.59 uur. Let op: volgende week zullen de gezamenlijke vakbonden FNV Finance, CNV en De Unie de afspraken aan alle werknemers van Achmea voorleggen. Breng ook dan je stem uit.
Uitslag werknemers raadgevend, stemming leden bepalend
Voor FNV Finance is de uitslag onder de werknemers raadgevend; de uitslag van dit referendum onder de leden (werkzaam bij Achmea, gepensioneerd of slaper) is bepalend voor de vraag of wij de afspraken gaan ondertekenen.
FNV onderhandelingsdelegatie
Jan van den Brink, Gerard Riemen (beide FNV) en Robert van Brummelen (Achmea).