Goed nieuws! Om eerder te kunnen stoppen met werken is in de cao Bikudak een Zwaarwerkregeling afgesproken. Je kunt er vanaf 1 oktober 2021 gebruik van maken. We leggen uit hoe het werkt.
Je kunt als dakdekker, voorman en chauffeur maximaal drie jaar voorafgaande de AOW-leeftijd stoppen met werken. Dit geldt ook voor de UTA-werknemer die een UTA-functie is gaan vervullen in de 10 jaar direct voorafgaand aan zijn AOW-gerechtigde leeftijd.
Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de regeling. Je ontvangt dan tot je AOW-leeftijd het wettelijk toegestane bedrag. Voor 2024 is dat een uitkering - via het APG - van maximaal € 2.182 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je dat bedrag aanvullen door een deel van je opgebouwde oudedagspensioen naar voren te halen.
Er is een mogelijkheid om via het Nibud uit te laten rekenen hoe de regeling voor het huishoudpotje uitpakt. Er komt een uitgebreide website met informatie voor werknemers en werkgevers met meer informatie en veel gestelde vragen via www.caobikudak.nl.
Je kunt gebruikmaken van de regeling, als je aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:
De volledige tekst van de voorwaarden vind je in het reglement (pdf).
Als je onder de cao Bikudak valt, kun je met vragen terecht bij de vakbondsconsulenten. Maak daar gebruik van.
Het APG stuurt aan alle werknemers, die in aanmerking komen, een brief om informatie te geven over de regeling. De algemene regel is dat je maximaal zes maanden, maar minimaal drie maanden voor het ingaan van jouw ingangsdatum van de zwaarwerkregeling een aanvraag in moet indienen.
Het is niet verplicht om drie jaar voorafgaande aan je AOW-leeftijd aan deze regeling mee te doen. Het is een vrijwillige regeling. Je kunt er ook voor kiezen om geen, of bijvoorbeeld een jaar later gebruik te maken van de regeling. Dat heeft geen effect op het bedrag. De maandelijkse uitkering uit de zwaarwerkregeling blijft gelijk.
Het is een recht om aan de regeling deel te nemen als je voldoet aan de voorwaarden. De werkgever kan dat niet tegenhouden.
Als je een fulltime dienstverband hebt, kun je de regeling niet gebruiken om de komende jaren in deeltijd af te bouwen. Je moet volledig stoppen (dus ontslag nemen) om in aanmerking te komen voor deze regeling. De maandelijkse bruto uitkering is in 2024 € 2.182 bij een fulltime dienstverband. Werkte je vóórdat je wilt stoppen al parttime, dan heb je recht op deze uitkering in verhouding tot de parttime gewerkte uren.
Voor deze regeling kun je als werknemer die er recht op heeft, tot 31 december 2025 een aanvraag doen. Het is dus een tijdelijke regeling. De FNV wil de regeling verbeteren en structureel maken, maar werkgeversorganisaties willen dat niet. Die strijd hebben we nog niet gewonnen en meer leden betekent meer vakbondskracht. Ben jij nog geen lid, meld je dan aan. Ben jij al lid, maak dan je collega lid van de FNV. Samen staan we sterk!