Op de bouwplaats kun je bij je werk behoorlijk last hebben van het weer. Om jou te beschermen tegen extreme weersomstandigheden maken we met werkgevers afspraken die in je cao staan. Maar je kunt ook veel zelf doen. We hebben voor verschillende weersomstandigheden tips bij elkaar gezet.
Als het heel koud is, kan dat gevaarlijke situaties opleveren op de bouwplaats. Vaak kan je werkgever maatregelen treffen, waardoor je veilig en gezond door kunt werken. Maar het komt natuurlijk ook voor dat je het werk buiten neer moet leggen. Daar zijn ook afspraken over gemaakt in je cao.
Bespreek de tips met je leidinggevende. Samen komen jullie er vast uit!
Je mag het werk neerleggen als één van de volgende punten van toepassing is:
Zoek je cao in het cao-overzicht.
Bij harde regen kan er wateroverlast ontstaan, waardoor de bouwplaats onveilig wordt. Modderige paden, daken en steigers kunnen glad zijn. Diepe kuilen staan vol water, dan ga je gemakkelijk onderuit.
Met de checklist ‘begaanbaarheid bouwterrein' kun je kijken of de wateroverlast jou in je werkt beperkt. Of in gevaar brengt. Bespreek de uitkomst met je leidinggevende en zoek samen naar oplossingen.
Door storm en onweer kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op een bouwplaats. Bijvoorbeeld door materialen die wegwaaien en iemand raken. Wanneer je op hoogte werkt, op een steiger of een kraan, ben je bij harde wind of windstoten niet veilig.
Bespreek de tips met je leidinggevende. Samen komen jullie er vast uit!
Bij extreme hitte is werken niet altijd een pretje. Het is belangrijk dat je dan goed voor jezelf zorgt, want voor je het weet droog je uit. Of je verbrandt. Dus kom op tijd in actie, samen met je collega’s en je werkgever.
Bespreek de tips met je leidinggevende. Samen komen jullie er vast uit!
Download via deze pagina onze handige FNV Bouw app. Via deze app krijg je onder andere bij erg zonnig weer een waarschuwing over de UV-waarde van de zon (en dus een reminder dat je je goed moet insmeren met zonnebrandcrème).