In een arbocatalogus beschrijven werknemers- en werkgeversorganisaties samen hoe je gezond en veilig kunt werken in jouw sector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat je kunt doen om te zorgen dat je niet in aanraking komt met teveel lawaai tijdens je werk.
De Arbeidsinspectie controleert de afspraken in de arbocatalogus en gebruikt deze catalogus daarna bij controles binnen bedrijven. Als je werkgever zich aan de afspraken uit de arbocatalogus houdt, dan houdt je werkgever zich ook aan de Arbowet.
Een catalogus is 6 jaar geldig. Daarna moeten werknemers- en werkgeversorganisaties opnieuw kijken of de afspraken nog kloppen volgens de Arbowet en de stand van de wetenschap of dat de catalogus (gedeeltelijk) bijgewerkt moet worden.
Een arbocatalogus geeft jou tips om je werkplek veiliger en gezonder te maken. Zoals handige checklists en handleidingen. Er staat bijvoorbeeld in hoe je veilig kunt werken op hoogte. Of hoe je kunt voorkomen dat je doof wordt als je werkt met lawaaiige machines zoals een motorkettingzaag. Ook staan er afspraken in over werken in de hitte of de kou, werkdruk en lichamelijke belasting.
Bij elk onderwerp staat een checklist met punten waar je zelf op kunt letten. En als je nog niet gezond en veilig genoeg kunt werken, dan kun je de informatie ook gebruiken voor een gesprek met je werkgever. Je werkgever is namelijk verplicht om te zorgen dat jij een veilige en gezonde werkplek hebt.
Elke sector heeft een eigen arbocatalogus. Er staan dus alleen afspraken en oplossingen in voor jouw sector en werksituaties. Op de website van Stigas vind je een overzicht van alle arbocatalogi die gelden in de agrarische en groene sectoren.
De FNV maakt afspraken met de werkgevers over de aanpak van verschillende risico’s voor veilig en gezond werken binnen jouw sector. Die afspraken willen we dan terug zien in de arbocatalogus. Wij controleren elke arbocatalogus voordat we onze handtekening er onder zetten. We tekenen natuurlijk alleen wanneer er goede afspraken in de arbocatalogus staan.