Op dit moment bezoeken we veel bedrijven in de sector Groen, Grond en Infrastructuur. Daarbij krijgen we vaak dezelfde vraag: hoe zit het nou precies met overwerk? Daarom hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Zo kun je makkelijk vinden wat voor jou geldt én deze informatie delen met je collega’s.
Overwerk staat op meerdere plekken in de cao GGI. De belangrijkste artikelen zijn:
De cao bepaalt dat overwerk moet worden vergoed. Dit kan in geld of in vrije tijd. Je werkgever mag alleen van deze regels afwijken als dat gunstiger is voor jou.
In vrije tijd (tijd-voor-tijd): je werkgever mag de helft van je overuren uitbetalen in vrije tijd. De regels zijn:
Heb je een vast contract of een overbruggingscontract?
Dan moet je de overuren opnemen binnen zes maanden na het overwerk. Voor contracten van vóór 1 januari 2023 of vóór 10 oktober 2017 gelden andere regels. Vraag dit na bij je HR-afdeling of vakbond.
In geld: je ontvangt overwerkvergoeding in geld volgens de volgende percentages:
Let op: overwerkvergoeding telt niet mee voor je vakantiegeld.
Als je in functiegroep F of hoger zit, gelden er andere afspraken. Je spreekt dan samen met je werkgever af hoe het overwerk wordt vergoed.
De Arbeidstijdenwet gaat over:
Deze regels gelden voor iedereen van achttien jaar of ouder. Dus ook voor uitzendkrachten, gedetacheerden en stagiairs. Let op: de wet regelt niets over de vergoeding van overwerk. Dat is vastgelegd in de cao.
Check altijd welke afspraken binnen jouw bedrijf gelden. Vraag dit na bij je HR-afdeling of ondernemingsraad.
Nee. Volgens de cao mag dit niet, tenzij het voor jou als werknemer gunstiger is.
Niet per uur. Overwerk valt gewoon in je normale belastingschijf. Alleen als je door overwerk op jaarbasis meer gaat verdienen (boven € 57.684 in 2025), betaal je over het extra deel een hoger belastingtarief.
Veel mensen weten niet dat ze méér rechten hebben dan ze denken. De FNV helpt jou en je collega’s om die rechten te gebruiken.
Wij beantwoorden je vragen en zorgen dat je weet waar je recht op hebt. Veel mensen denken dat ze geen keus hebben bij overwerk, maar dat klopt niet. Jij hébt rechten. En samen met je collega’s kun je daar gebruik van maken.