Je werkt in de Open Teelten. Maar je weet niet of je loon, toeslagen en vergoedingen kloppen. We leggen je uit waar je recht op hebt.
Sommige arbeidsvoorwaarden gelden alleen voor werknemers die in dienst zijn bij een open teeltenbedrijf. Voor piekarbeiders, seizoenarbeiders en uitzendkrachten gelden soms andere regelingen, zoals vakantiebijslag. Uitzendkrachten hebben bijvoorbeeld recht op de vakantiedagen en vakantiebijslag uit de cao voor uitzendkrachten ABU of NBBU. Heb je hierover vragen, neem dan contact met ons op.
Je loon is afhankelijk van je functieschaal en trede. In de cao is afgesproken wat je werkgever minimaal per maand moet betalen. Een hoger uurloon afspreken mag, maar stukloon afspreken mag niet. Wel mag een prestatiebeloning afgesproken woden. We leggen je uit hoe je functieschaal en trede worden bepaald.
In welke functieschaal je hoort te zitten, is afhankelijk van het soort werk dat je doet. We hebben een overzicht gemaakt, waarin je per functie ziet welke loonschaal erbij hoort. Twijfel je of je juist bent ingedeeld? Neem dan contact op.
De trede of schaal is afhankelijk van je leeftijd en ervaring. In de Cao Open Teelten is afgesproken dat alle werknemers, dus ook uitzendkrachten, na een dienstjaar een schaal omhooggaan. Je gaat een schaal omhoog totdat het maximum van de functieschaal is bereikt. Je werkgever mag niet zomaar besluiten om vanwege slecht functioneren geen verhoging toe te kennen.
Als je moet werken op een feestdag heb je recht op een toeslag. Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Kerstdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Koningsdag zijn in Nederland feest- of gedenkdagen. Op deze dagen hoef je in principe niet te werken. Je loon moet op deze dagen wel worden doorbetaald. Als de bedrijfsomstandigheden er dringend om vragen en de werkgever hierover afspraken met je heeft, kan het zijn dat op de doorbetaalde feestdagen wel wordt gewerkt. Als je moet werken op een doorbetaalde feestdag, dan ontvang je naast het overeengekomen periodeloon ook het uurloon over de gewerkte uren plus een toeslag van 50%.
Wanneer je toeslagen worden uitbetaald, hangt af of je wel of niet volgens een jaarurenmodel werkt. In veel Open Teeltenbedrijven wordt het jaarurenmodel toegepast. Je werkgever mag het jaarurenmodel alleen toepassen als dat schriftelijk is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of in het bedrijfsreglement. Dit kan alleen als je een vastgesteld aantal uren per week werkt.
Je hebt niet afgesproken dat je in een jaarurenmodel werkt. Je ontvangt dan voor de uren die je boven de 10 uur per dag werkt een toeslag van 35%. Werk je meer dan het overeengekomen aantal uur per week (maximaal 42 uur)? Dan ontvang je ook een toeslag van 35%.
Ook als je op zaterdag werkt, krijg je in principe een toeslag van 35%. Je krijgt een toeslag van 50% voor de uren die je op maandag voor 6.00 uur en na 19.00 uur werkt. Voor de uren die je op zondag werkt, ontvang je een toeslag van 100%.
Je kan ook afspreken met je werkgever dat je de overuren of toeslagen niet krijgt uitbetaald in geld, maar in vrije tijd. Een samentelling van toeslag kan niet, dan geldt alleen de hoogste toeslag.
Je werkt volgens het jaarurenmodel. Het aantal uur dat je werkt, wordt van te voren afgesproken. De overeengekomen arbeidsuren worden per week of per maand uitbetaald. Aan het einde van je contract moet je voor de extra gewerkte uren een toeslag van 35% krijgen. Alle gewerkte uren tellen mee, behalve de uren boven de 10 uur per dag en boven de 50 uur per week. Deze uren moet je werkgever uitbetalen met een toeslag van 35%. Dit zijn namelijk overuren. De uren die je minder werkt op een dag tellen niet mee in de jaarurennorm. Vakantiedagen en feestdagen die niet in het weekend vallen, tellen wel mee. Ben je ziek geweest? Deze dagen tellen ook mee in de jaarurennorm.
Je moet minstens elke 3 maanden een overzicht ontvangen van de saldi van je opgebouwde en benutte uren. Als je minder hebt gewerkt dan de jaarurennorm, worden de min-uren na afloop van het jaar kwijtgescholden.
Voorbeelden jaarurenmodel
Als je met eigen vervoer of met het openbaar vervoer naar je werk reist, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding. In artikel 41 van de cao Open Teelten kun je vinden of jij recht hebt op reiskostenvergoeding.
Je krijgt 25 vakantiedagen per jaar bij een voltijd dienstverband. Als je ouder bent dan 50 jaar, heb je recht op meer vakantie-uren. Ook heb je recht op 8,25% vakantietoeslag van je loon.
Als je 12,5 of 25 jaar voor dezelfde werkgever hebt gewerkt, heb je recht op een jubileumuitkering. Let op: het aantal dienstjaren gaat pas in vanaf dat je 21 bent.