Een vitaal lichaam en een gezonde geest zijn cruciaal om je gelukkig en energiek te voelen, zowel in je vrije tijd als op je werk. Vitaliteit is een breed begrip en omvat veel aspecten. Mentale en fysieke gezondheid zijn het bekendst, maar laten we niet vergeten dat andere vormen van vitaliteit ook essentieel zijn voor de balans in je leven en/of werkgeluk.
Beweeg zoveel mogelijk op een dag. Bewegen is niet per definitie hetzelfde als sporten. Als je daarnaast ook sport, is dat een enorme plus. Sporten houdt in dat je minimaal een uur intensief beweegt. Creëer beweegmomenten op een doorsnee werkdag, zoals de trap nemen of de auto laten staan voor een kort stukje. Drink voldoende water en eet gezond!
Mentaal lekker in je vel zitten is de basis van alles. Wil je dingen aanpakken, begin dan eerst bij de basis: het mentale gedeelte. Durf jezelf kritische vragen te stellen en doelen te bepalen. Durf ook bespreekbaar te maken waar je angsten, drempels en grenzen liggen, zodat iedereen weet wie jij bent en wat je verwacht.
We zijn tenslotte niet allemaal hetzelfde. Niet elk probleem kan wellicht volledig worden opgelost, maar het helpt enorm als we zaken met elkaar kunnen bespreken en zo op elkaar kunnen reageren. Dit is een vorm van het uitdragen van wederzijds respect. Begin bij jezelf en krijg eerst helder wie je bent, wat je wilt en waarom.
Financiële problemen hebben een groot effect op hoe je je voelt. Als je niet kunt rondkomen en bijvoorbeeld een extra baan nodig hebt, of als je bepaalde essentiële dingen niet kunt kopen, zorgt dit ervoor dat het moeilijk is om de balans in je leven te bewaren. Hoe blijf je vitaal als je twee banen hebt? En als je opgroeiende kinderen hebt die door geldgebrek niet goed kunnen eten of sporten?
Die uitdaging is groot. De FNV heeft deze vorm van vitale armoede op de agenda staan en zit op hoog niveau aan tafel in het kader van kansengelijkheid. Daarnaast biedt de FNV advies bij geldzorgen. Ben je lid? Dan is dit gratis.
Iedereen kent wel iemand die moeite heeft om aansluiting te vinden in zijn/haar sociale omgeving. Depressieve en negatieve gedachten voeren dan vaak de boventoon. Het knaagt aan iemands zelfrespect als je niet goed kunt deelnemen aan sociale activiteiten. Soms wijkt je gedrag of gedachtengoed af van de standaard, wat sociale aansluiting bemoeilijkt. Maar ook financiële verschillen kunnen een rol spelen.
Moeizame sociale aansluiting zie je al op jonge leeftijd bij kinderen. De huidige trend is om overal een label aan te hangen, maar wat is er mis met gewoon jezelf mogen zijn?
Het niet of moeilijk kunnen aansluiten bij de maatschappij is zorgelijk en zeker onwenselijk. De FNV is tegen iedere vorm van uitsluiting en discriminatie en staat voor een inclusieve samenleving.
Heb je hulp nodig bij je loopbaan? Samen met onze consulenten en trainers ontdek je waar jouw kracht ligt en wat je echt gelukkig maakt. Loopbaan FNV is door heel Nederland actief en gratis voor leden.